Бивши шефове на АПИ на съд заради катастрофата с 20 жертви край Своге

0
9
Снимка: Институт за пътна безопасност

Обвинени са в длъжностни престъпления, свързани с ремонта на пътя в участъка

Бивши шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ отиват на съд заради лошото качество на пътя край Своге, където стана тежката катастрофа, при която загинаха 20 човека. Обвинителният акт срещу Дончо Атанасов и Светослав Глосов е внесен вчера, информират от прокуратурата.

Според обвинението през 2018 година Глосов не е изпълнил служебните си задължения. Той не е свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на дружеството, ремонтирало пътя, да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие. Освен това не направил необходимото за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на експлоатационното състояние на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях.

Тези мерки били необходими с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на ПТП. Въпреки полученото в АПИ писмо от полицията с искането за вземане на незабавни мерки за обезопасяване на посочения участък, Глосов проявил бездействие, твърди прокуратурата.

Другият бивш началник Дончо Атанасов също не изпълнил служебните си задължения. След запознаването с доклада на Института по пътища и мостове не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ.

Наред с това с действията си двамата целели да набавят за фирмата, ремонтирала пътя, облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката.

В резултат на действията на Глосов и Атанасов според прокуратурата са създали условия за тежки инциденти. Именно на този участък на 25 август 2018 г. стана катастрофата с автобус, при инцидента загинаха 20 човека.