Бойко Борисов представи проекта АЕЦ „Белене“ пред американски енергийни експерти

0
79
Снимка: МС

Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между двете държави, отбеляза министър-председателят

Премиерът Бойко Борисов представи проекта АЕЦ „Белене“ пред американската делегация от енергийни експерти, която е на посещение в страната ни в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 г. във Вашингтон.

Вчера експертите от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ са посетили площадката на АЕЦ „Белене“, като министърът на енергетиката Теменужка Петкова им е представила техническите параметри на проекта и е подчертала опита на страната ни в сферата на ядрената енергетика.

Целта на посещението на делегацията е специалистите да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България.

„Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между двете държави“, отбеляза министър-председателят пред американските експерти. Премиерът Борисов акцентира, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

По думите му бъдещето на въглищните централи не е никак розово, особено сега, когато ЕК приема плана за „Зелена Европа“. „Така че „Белене“ и „Козлодуй“ стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години“, подчерта министър-председателят Борисов пред енергийните експерти от САЩ. Премиерът добави, че тезите си по въпроса е защитил пред цялото ръководство на САЩ по време на официалното си посещение в Белия дом – пред президента Тръмп, пред вицепрезидента Пенс и пред държавния секретар Помпео.

По думите му президентът на САЩ Доналд Тръмп е разбрал, че страната ни като член на НАТО е лоялен партньор, че „Балкански поток“ и интерконекторът с Гърция не се конкурират, а се подпомагат и че „ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот“.

По време на срещата с премиера Борисов бе изтъкнато, че енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ. В разговора бе поставен акцент върху успешното партньорство между двете страни, което води до резултат в напредъка по диверсификация на енергийните ресурси. През настоящата година страната ни за първи път реализира доставки на втечнен природен газ с произход САЩ. Отбелязан бе и напредъкът по изграждането на интерконектора Гърция-България.

Според Борисов сътрудничеството ни със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ „Марица-изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“.