Борисов: Партиите от некоалиционната сглобка трябва да имат най-много съветници

0
92
Бойко Борисов

Правителството не трябваше да праща зам.-министър, на който не му знаем името, да обяснява териториален план, смята той

„Моят краен резултат за изборите би бил отчетен като трите партии, които в момента участват в некоалиционната сглобка като блок, да имат най-много общински съветници и кметове. Това ще препотвърди правителството“, коментира в парламентарните кулоари лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И уточни, че визира ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

„ДПС участват във всички гласувания, винаги ги включвам в некоалицията, то и ние не сме коалиция. Тези партии гласуват заедно. Ако искате да слагаме някакво перде и да казваме, че в задкулисие работим, ние не сме съгласни. Затова излизаме с подписите и с имената си и казваме – по тази тема сме се подписали трите партии с тези 10 души“, изтъкна Борисов.

„В уникална ситуация сме – от една страна трябва да помагаме на Асен Василев за бюджета, а от друга – да отправяме послания към избирателите колко е лошо да избират техен, или пък наш кмет или общински съвет. С много такт и внимание трябва да подхождаме за по-важната цел – да има правителство. И да не допускаме в общините да настане хаос. Деликатно е“, заяви той.

ГЕРБ са се съгласили да отложат гледането на бюджета с „10-15 дена, или колкото е необходимо“. Според него отлагането не е проблем, защото години сме карали без бюджет. По-рано стана ясно, че в деловодството е внесено предложение крайният срок за бюджета да е 15 ноември, а не 30 октомври, както е по принцип. Борисов обясни, че депутатите ще са в почивка – ще работят за местните избори. Затова Асен Василев получава подкрепата им за отлагане на бюджета. ГЕРБ обаче още не са получили параметрите, Борисов заяви, че днес Василев трябвало да им ги представи. „Този път няма да допуснем старите грешки, ще изговорим нещата предварително и когато се внесе бюджета – ще бъде гласуван“, закани се той.

„Правителството не трябваше да праща при енергетиците зам.-министър, на който не му знаят името, и аз не го познавам, да обяснява териториален план. Всички се фокусираха върху фирмите, но двата основни въпроса са други – заместващата мощност за спирането на централите и запазването на работните места. И те не са само в Мариците – имаме и в Бобов дол, и в Перник, и на др. места“, смята лидерът на ГЕРБ. Той изтъкна, че все още не са видели плана, който днес МС разглежда.

„Искам да призова правителството бързо да обяснят на обществото какво ще се случи на тези места, а не да слагат каруцата пред коня с фирми. През комисията няма да се случи, защото ще има наблюдение на парламента. Но още днес правителството на своето заседание трябва да отговори на тези въпроси“, настоя той./24 часа