Борисов: Информацията на Путин е стара, да дойде да види как се строи „Балкански поток“

0
75
Бойко Борисов Снимка: Нова тв

Поисках от президента Тръмп да прати представител в България, който да следи дали медиите са свободни. Олигарси си направиха медии и сега твърдят, че са издатели и не могат да бъдат пипани. Аз, като приключа с политиката, ще си направя сайт, ще кажа, че съм разследващ журналист и никой няма право да ме пипа.

Ролята на Цацаров и Гешев не е да бъдат добри хора, а да пращат престъпниците в затвора. Навремето подкрепих и Лозан Панов за шеф на съда. Президентът Радев да си направи партия и тогава да говори за промени в конституцията

Всеки има право да търси алтернативни газови трасета. И ние търсим алтернативи и диверсификация. Чисто политически сигурно не е приятно, че България е толкова лоялен, силен член на НАТО и ЕС, каза пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. Той коментира изказването на руския президент Владимир Путин, че България бави умишлено строителството на „Балкански поток“ и Русия може да търси алтернативно трасе през Южна Европа.

България спазва процедурите на ЕС. Ние не сме нито Сърбия, нито Русия или Турция, ръководещият да каже тази фирма да отива да строи. При нас се направиха процедури, конкурси, одобриха се от Европейската комисия. С 1 млрд. по-евтини са километрите на газопровода, които строим в момента, от „“Южен поток“. Може би информацията на президента Путин е стара. Ние имаме вече 140-150 км, които са изкопани и се полагат тръби. Как ще бавим проекта. Нали помните преди няколко седмици на Оряхово със сръбския министър на енергитиката, на Саудитска Арабия. Припомням, че открихме връзката с Турция. Забавихме се по простата причина, че изпълнихме препоръките на ЕС, обясни Борисов.

„Ако аз бях действал, както когато БСП бяха на власт и Драгомир Стойнев министър, знаете, дойдоха от Брюксел – наказателна процедура заради корупция, неправилно проведени обществени поръчки, спряха проекта. Сега да сте чули Брюксел, Вашингтон. Напротив, всички казват: Браво България, строите „Балкански поток“, строите интерконектора с Гърция. Догодина по това време ще имаме алтернативи за всякакъв газ във всички посоки да тече.

Моят отговор към президента Путин е добре дошъл, като дойде, ще види с каква скорост строим, средно по 5 км на ден. Късно почнахме, защото много процедури трябваше да минем, за съжаление. Сигурно е, че ще го построим. А когато имаме такива огромни мощности и газови магистрали догодина, и за руския газ това ще бъде единствената бърза и добра алтернатива. Това ще е възможност и за Румъния и за Украйна“, каза Борисов.

Президентът Тръмп беше толкова подготвен по всички теми и ме разбра и за ядрената централа каза по повод срещата си него премиерът.

„Аз имам много важни срещи. За първи път бях в Саудитска Арабия. Никога не бях стъпвал там. За първи път бяхме и в Кремъл. За първи път бяхме на много места – Корея, Япония. За първи път тук дойде японският премиер. Много можем да се хвалим в тази сфера“, допълни Борисов. „Но да си на камината в Белия дом на посещение при президента Тръмп, при американския президент, защото на мен ми е пореден път, и то в компанията на неговия първи заместник – вицепрезидента Пенс, на държавния секретар и министрите му – това е една много добра оценка. Може би нашите съседи нервничат в момента, но ние сме си изработили, ние сме се доказали, че сме от най-добрите и лоялни членове на НАТО и ЕС“, подчерта премиерът.

„Първо видях ролята на телевизиите и медиите, защото поне за мен президентът Тръмп от това, което съм гледал по CNN, другите телевизии, винаги го дават с едни изкривени физиономии, с едни такива дупки по бузите. Всъщност той е един изключително симпатичен, як, здрав, с много гъвкав ум човек, много приятен, два часа минаха като една минута. Просто не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл да е на този пост“, допълни още той. „Уникален. Беше толкова подготвен и по всички теми и ме разбра и за ядрената централа. Не сме много българите, които сме посрещани с 21 топовни салюта във Вашингтон. Когато при абсолютно спряно движение по булеварди на Вашингтон се движи нашето знаме, когато 21 топовни салюти и 500 войници ни посрещат, ми беше драго заради България. Беше ми драго, заради тоя народ, който през какво ли не е минал“, каза още Борисов.

„Свободата на медиите в България е много голяма.

Във Вашингтон гледах как се бутаха, викаха и крещяха медиите. Стана ми жал за президента Тръмп. Кажете ми тук коя новина не е достигнала до медиите? Няма значение лоша или добра за управляващите. Всичко излиза на бял свят. Президентът Тръмп ясно разбра всичко за България – за енергийната ни диверсификация, за превъоръжаването. Другата седмица пристигат американски ядрени експерти и лично ще ги заведа в АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“. За Доналд Тръмп догмите също не са важни.

Аз поисках да се прати американски специалист за свободата на словото.

Писна ми да слушам, че в България няма свобода на словото. Това е причината вчера да разговарям 2 часа с „Репортери без граници“. Искам да ми се дадат факти. Дайте една новина, която не е излязла по медиите. Олигарси си направиха медии и сега твърдят, че са издатели и разследващи журналисти и не могат да бъдат пипани. Аз като приключа с политиката, ще си направя сайт и ще кажа, че съм разследващ журналист и никой няма право да ме пипа. Ще бъда най-добрият разследващ журналист. Аз не мога да контролирам автоцензурата в медиите. Отправил съм апел към всички медийни издатели да направим една рамка и да спрем с темата за свободата за словото. Затова съм поискал специален американски представител да дойде и да хванем бика за рогата“, разкри Бойко Борисов.

Премиерът коментира и темата за избор на нов главен прокурор и председател на КПКОНПИ.

„Ролята на Сотир Цацаров и Иван Гешев не е да бъдат добри хора, а да пращат престъпниците в затвора.

Какво лошо има Сотир Цацаров да поеме КПКОНПИ? Вие също сте работили в двете национални телевизии. Това не е ли конфликт на интереси, попита водещата Борисов. Цацаров е много начетен човек и може да победи всеки един в диспут. Гешев е израснал много повече в оперативната работа и според мен ще работи много добре с МВР и ДАНС, което е важно за прокуратурата. Аз съм подкрепил най-много Лозан Панов за председател на Върховния съд. Питайте го него. Той идваше често при мен. Аз не съм лицемер. Представете си, че конкурент на Иван Гешев беше Данаил Кирилов. Кой друг да издигнем – Мая Манолова? Данаил Кирилов е най-добрият юрист в нашите редици. И какво щяхте да ме питате днес? Защо член на ГЕРБ стана главен прокурор? Другият добър избор щеше да е Емил Радев, но и той е евродепутат от ГЕРБ и щяхте да ми задавате същите въпроси. Огледал съм и други, но ги мързи, не им се работи. Омръзна ми на мой гръб разни хора да заемат постове и после да говорят глупости. Говоря за Мая Манолова, Христо Иванов. Румен Радев върна първия указ за Иван Гешев, за да влезе в новините. Та братът на Гешев му е лична охрана. Как няма да одобрява Гешев? Аз съм демократ и не понасям някой да ми кляка на колена“, каза министър-председателят.

„Президентът Радев, когато си направи партия и влезе в парламента, защото ние сме парламентарна република, тогава може да говори за промени в конституцията.

Аз не бях съгласен с някои неща навремето, направих си партия и влязох в управлението. Това да направи и президентът Радев. Да влезе в парламента и да променя конституцията. Няма да участваме в неговите консултации. Това е пореден опит да угажда на БСП. Те са от една партия. За мен е много по-важно мнението на Венецианската комисия и ще се съобразявам с него“, заяви Борисов по повод идеята на Румен Радев за промени в конституцията по отношение на съдебната власт.

„Бисер Петков изобщо не се справяше със задачите си. Беше отдавана за махане.

Не случайно и още 5 млн. лева ще налеем за социалните работници. Петков не се справяше, това е. Виждате и днес махнахме областният управител на Перник. Махнахме и шефа на ВИК-Перник. Като са спали и не са вършили работа, сега понасяме отговорност“, обяви премиерът.

„Всички международни агенции вдигат кредитния рейтинг на България. Това говори, че икономиката е стабилна и устойчива.

Готови сме да влезем в ERM 2 и банковия съюз. Подобрена е рамката за борбата с пране с корупцията. Това е борба с корупцията. КПКОНПИ е запорирала 3 млрд. лева. Най-голямата лъжа на лъжите е, че аз съм задължил следващите поколения. Това не е така. Оказва се, че ние сме държавата с най-нисък дълг в Европа. Имаме сериозни буфери при международен шок, рецесия, икономическа криза. Това означава добър стопанин. Това означава да се грижиш за държавата си. Затова харчим, колкото изкарваме. Банковият сектор е стабилен и печеливш. Всичко това са думи на международните агенции, не са мои. Имаме икономически ръст и най-ниска безработица. От днес и София е с най-висок кредитен рейтинг сред всички балкански столици. Това е истината“, завърши Бойко Борисов.