Борисов отдаде почит на делото на Левски

0
29
Снимки: фейсбук

С него се поклониха пред паметника на Апостола и трима министри

Премиерът Бойко Борисов отдаде почит на делото на Апостола на свободата Васил Левски.

Малко преди 8 часа министър-председателят, придружен от министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Красен Кралев, пристигна пред паметника на Васил Левски.

„Поклон пред паметта и делото на Васил Левски! Те са високо ценени от целия български народ и никога няма да бъдат забравени! Апостола е безспорна обединителна фигура и авторитет. Неговата визия, организационни умения и смелост са забележителни. Васил Левски винаги ще бъде символ на България, дължим му много и се прекланяме пред него!“, написа във фейсбук Борисов.

На 19 февруари България отбелязва 147 г. от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Той е най-важната фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от турско робство. Неговите политически и държавнически виждания следват духа на най-доброто от европейските демократични принципи.

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч.  Смъртната му присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това – на 21 януари 1873 г. На 19 февруари 1873 г. Левски е обесен в околностите на София – там, където днес се издига неговият паметник.