Бойко Борисов: Турция не може да очаква подкрепа за войната

0
72
Борисов в Брюксел.

Ще бъде историческа грешка, ако не допуснем Северна Македония и Албания до старт на преговорите за присъединяване към ЕС, каза премиерът в Брюксел и призова репортерите да питат английските медии защо така са нападнали страната ни

„Не помня да съм се изказал в подкрепа на войната. Напротив, това е най-гадното. Трябва незабавно да я прекратят”. Така премиерът Бойко Борисов коментира турската военна операция в Сирия. Борисов е в Брюксел за срещата на върха на ЕС. Тя е изключително важна за бъдещето на Европа, тъй като основните теми в дневния ред са Brexit, европейската перспектива за Северна Македония и Албания, както и турската офанзива в Сирия.

Пред журналисти премиерът коментира и очакваната покана за старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. „Имаме ясно становище по въпроса, това е много важно за Балканите, за региона – да им бъде дадена перспектива за ЕС. Ще бъде историческа грешка да не ги допуснем до старта на преговорите. Не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговорите”, заяви Борисов.

„Северна Македония като население е колкото София. Какъв е рискът? Тя е колкото малък европейски град. Изведнъж да си показваме характера срещу тях”, коментира Борисов.

„Поговорете с английските медии защо така си позволиха да ни нападнат. Толкова расистки кампании имаха те. Вие сте красиви, можете да ги накарате да си признаят“, каза Борисов по повод скандала на мача с Англия.

Винаги сме оптимисти в ЕС, но докато решението за Брекзит не мине през британския парламент, не го коментирам, допълни премиерът.