Борисов: „С „шпионския“ скандал се опитват да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия

0
344
премиерът
Бойко Борисов

Нашата ориентация е ЕС – НАТО, казва премиерът

Нашата геополитическа ориентация, подкрепена от всички партии, преди ГЕРБ да го има, само ВМРО май го е имало тогава, е ЕС – НАТО. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, предаде „Фокус“.

„С „шпионския“ скандал се опитват да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, МВнР реагира така, както реагират и в Унгария, да речем. Не виждам никакво основание да се свързват едното и другото.

Второ, когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия военнопромишлен комплекс и всичко останало, нашите служби работят по тази тема заедно с партньорски служби и прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес.

Ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали на „Копринка“ в мероприятията. Краси Велчев е председател на Комисията за българско-руско сътрудничество в парламента. Нещо повече, понеже вчера завършиха преговорите, но ще изчакаме до 17-и, ще обявим какво сме направили вчера. Ще проявим търпеливост и мълчание. Всеки има право да развива своята дейност в НПО-та. Едните подкрепят религия, други култура, трети обичат Русия, други Америка, коментира още премиерът.

Ако знаех, че купуването на най-добрия самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямаше да се занимавам, каза още министър-председателят. „Идеята беше с военния министър да вземем най-добрия самолет за българската армия“, обясни Борисов.

Той добави, че няма нито едно перо или направление, по което работят министрите от този кабинет, да е по-слабо от предишни години: „Всяка година вдигаме доходите с минимум 10%, превъоръжаваме армията, МВР разкрива всички убийства, направи се много за образователната инфраструктура, видяхте как е станала НСА, борбата с контрабандата, корупцията. И във всяка една сфера. БВП никога тази държава не е имала по-голям. Най-голямата компания в Европа ни остави да спорим с Турция и съревнованието още не е приключило. Отесняха магистралите. Откакто сме ние, София е по-чиста от Берлин“, коментира още министър-председателят.