Борисов: Нито веднъж не е поставян въпросът за моя имунитет. Изборите са много по-честен вариант

0
307
Бойко Борисов

ГЕРБ предлагат България да купи машини за гласуване от САЩ

„След като победихме два пъти поред на изборите, и поотделно, и заедно, и с машини, и без машини, след преговорите, поехме ангажимент да се върне машинното гласуване“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира, че под „ала-бала“ е разбрал далавера с машинния вот. Поиска да се купят машини като тези в САЩ. „Приемаме, че там е най-голямата демокрация“, аргументира се лидерът на ГЕРБ. „Гласуваш си на бюлетина, слагаш я на четеца, вечерта в 21,30 часа имаме резултати“, посочи Борисов как ще става гласуването.

„Нито веднъж не е бил поставян въпроса за моя имунитет. Това е абсолютна лъжа“, каза Борисов по повод твърденията в записа, че лидерът на ГЕРБ го е страх да остане без защита от наказателно преследване. Напомни, че е нямал такъв 2 години.

Напомни, че за 2 седмици са приети редица закони. Посочи, че сега на дневен ред е въпросът с държавния бюджет.

„Това е „Уотъргейт“. Да записваш централата на една политическа партия е най-тежкото нарушение. Само че се оказа, че това не е така“, продължи Борисов и добави, че планът бил да се махнат стотици кадри на службите. Даде пример с „Гранична полиция“, в която ако няма хора, не е виновен нейният ръководител. „Но ти да идваш и да кажеш, че ще смениш 500 директори на училищата. Да кажеш, че ще махнеш цялата администрация, ще сложиш там партийни лидери“, ядоса се Борисов. Посочи, че първоначално преговорите били за правителство със срок 3 месеца.

„Дай да се снимам с тебе, преди да си направил Асен Василев министър, че после няма да съм от тебе“, описа Борисов своя среща със симпатизант на ГЕРБ. Поясни, че обяснявал на всеки колко е важно да има правителство, да се приеме бюджет и други ключови закони.

„Въпросът не е какво си говорят, сигурно и нашите така си говорят. Въпросът е как мислят тези хора – да махнат хората…“, продължи Борисов. И поясни, че за 2 години, откакто ГЕРБ не е на власт, нямали хора никъде. Ядоса се на чутото в записите, че от ПП са искали да правят местния вот с техен вътрешен министър и така да го манипулират.

„Хубава, лоша, такава е“, каза Борисов за държавната администрация и попита откъде ще бъдат намерени нови хора за нея. Заяви, че лично е настоявал Асен Василев да е финансов министър в кабинета, защото в противен случай щял да каже, че ако той е бил на поста, дефицитът щял да е под 3%.

„В първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Само че се оказа друго“, продължи лидерът на ГЕРБ. Категорично отрече да се е срещал с бащата на Кирил Петков.

„ГЕРБ-СДС затова е първа политическа сила. Защото ние гарантираме на всеки работещ човек, без значение дали е в службите, в училищата… ние няма да допуснем да го преследват, да го арестуват“, заяви още Борисов.

Няма каяние, ние подходихме честно, отговорно, отвърна Борисов, запитан съжалява ли ГЕРБ, че са върнали мандата. „С приятели се изпокарахме само и само да преведем България“, каза лидерът на ГЕРБ.

Бил съм главен секретар и 3 пъти премиер. Няма случай да дойде чужденец, евреин и да каже „за тая служба искам Иван Иванов“, посочи още Борисов по повод твърденията във записите, че новите шефове в службите са съгласувани с „посолството“. „Такава практика няма“, категоричен бе Борисов. И посочи, че така се прави услуга на „Възраждане“.

Ще постигнем да няма кой да ни вдигне телефона, да няма кой да ни напише един мейл. Жалко е, защото и те имат своя потенциал, и то много голям. И вместо да обединим усилията, всичко отива по дяволите, продължи Борисов.

Коментира и думите си към симпатизанти на ГЕРБ, че като не им харесва партията, има 240 други. Поясни, че това не е като футбола и не може Лео Меси да спечели Световното първенство за Аржентина и да даде купата на Франция. Обясни, че толкова пъти е обяснявал, че подобен кабинет е полезен за държавата, че повечето хора са го разбрали.

Не е случайно, че записите излизат сега, заключи Борисов. И поясни, че на разговорите от „Продължаваме промяната“ са се държали съвсем различно на преговорите. Стресна ни начина, по който смятат да управляват държавата, каза Борисов.

„Преговорите ще бъдат размразени, когато видим гаранции за експертно правителство. Трети мандат не виждам как ще стане. Изборите са много по-честен вариант“, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И добави, че така щяло да се види дали го е страх да остане без имунитет.