Борисов: България ще започне да произвежда ваксини до месеци /видео/

0
703
Снимка и видео: фейсбук

Който има ваксини и лекарства, той ще оцелее, каза премиерът в Разград

До няколко месеца в България ще е готов завод за ваксини. Това каза премиерът Бойко Борисов в Разград, цитиран от Dnes.bg.

„Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България“, каза Борисов

„Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи“, заяви премиерът.

Борисов посети нов завод за ваксини в Разград. С него бяха шефът на изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Те бяха посрещнати от шефа на завода.

В завода ще бъдат открити 350 работни места. Площта му е 15 хил. квадратни метра, а инвестицията е 120 млн. лв. Борисов го сравни с „военна база“.

Кирилов коментира, че недостиг на ваксини се наблюдава в целия Европейски съюз.

Който има ваксини и лекарства, той ще оцелее, каза Борисов. „Виждате какви скандали става с липсата на ваксини. „АстраЗенека“ са си изпълнили само 30% от договорите. Твърдостта на Урсула фон дер Лайен в момента е похвална, ние я окуражаваме, за да си изпълняват договорите. Друго си е да произвеждаме тук ваксини, така че ще направим всичко необходимо“, допълни още Бойко Борисов.