Борисов: Все по-тежко ще става, следващите 2-3 седмици ще са критични

0
105
Бойко Борисов

Колкото и да не им се стои на хората вкъщи, колкото да губи икономиката, изолацията трябва да продължи, добави премиерът

Усещам едно изнервяне в хората, разбирам ги с право. Следващите 2-3 седмици ще е пикът. Все по-тежко ще става, заяви на брифинг в МС премиерът Бойко Борисов. „Колкото и да не им се стои на хората вкъщи, колкото да губи икономиката, тези 2-3 седмици са критични“, подчерта той.

Единственото доказано и безспорно подкрепено от всички, е, че изолацията трябва да продължи. И затова го правим. И по тази точка няма никакъв спор с професорското тяло. Всички сме на едно мнение към този момент. Темата тестове – едно и също мнение. ПСР-а е тестът, който е най-надежден. Когато се казва липса на ресурс, не означава, че няма пари. Няма го физически в света. Няма доказан, надежден тест в света към този момент, а се плащат милиони. Затова ще изчакаме такъв. А и сега такъв не е нужен. До 2-3 седмици има оптимистични варианти, че ще бъде създаден тест, който да е достатъчно надежден, коментира премиерът.

„Всяка мисъл в посока: да пуснем младите напред, ще тестваме… Това означава да кажем: тези ще умрат, тези ще оживеят. Всички държави, които се опитаха да го направят, се отказаха, когато започнаха да умират хората и здравните им системи издъхнаха. Изобщо не съм съгласен с това, което демотивира хората, да ме извинява доц. Мангъров. Ще отидем на другите мерки, но като минат тези 2-3 седмици“, посочи Борисов.

„БЦЖ ваксината се слага на деца, действа след 8 месеца. Противопоказано е да се слагат по време на пандемия на възрастни хора. Ако се направи допълнителна имунизация, става тежка алергия“, каза още Борисов.