Борисов: Щяха да ни остържат, а пък Радев иска да работим

0
356
Бойко Борисов Снимка: МС

Да бяхте предложили на Христо Иванов да стане главен прокурор, а Атанас Атанасов за шеф на ДАНС, заяви премиерът към ДБ

Вчера президентът Радев, садейки поредното дърво, каза да работим. Ние се надявахме по-рано да ни остържат, а той иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии ни наложиха противоконституционен мораториум и ние сега не можем да работим. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той събра няколко от министрите в дома си навръх Цветница.

Каква им е играта – той казва: работете и носете отговорност, докато аз се мотая, за да тече задкулисието, затова им се даде време и не им връчи мандата”, подчерта Борисов.

Радев изкара интересни тези и една от тях беше крещящото мълчание за шпионските скандали у нас и в Чехия, общите ни действия с НАТО и ЕС”, припомни Борисов.

Помолихме 8 дипломати да напуснат страната, и те изгониха 8 наши. Нашите правоохранителни органи са много напред, месеци наред заедно с чужди служби са работили много активно.

Някой да е чул, особено от нашите надменни колеги от „Да, България”? Нима техният лидер Трифонов се изказа по случая Навални, по шпионския скандал в Чехия? Може би греша”, каза още той.

Ако всеки ден трябва да им го припомням… Гласувалите за тях са от най-умната и интелигентна част на обществото. Да им дадем малко тема за размисъл. Нямат позиции, за да се харесат на други места”, заяви Борисов.

Ако им беше казал, че сме съгласни Христо Иванов – главен прокурор и Наско Атанасов – шеф на ДАНС или вътрешен министър, и приключва темата с тях, това са двете искания”, обърна се той към Даниел Митов по повод отказа на ДБ за консултации за връчения им от президента мандат за съставяне на правителство.

„От началото на пандемията сме осигурили близо 1 150 000 000 лв., което гарантира спокойствие и предвидимост на всички разходи”, заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

„Вървим изключително добре като темп на ваксинацията. Перник, Плевен, София-град имат над 25 000 ваксинирани на 100 000 души население. Наблюдава се наваксване на ваксинираните. Преди 2 дни имахме рекорд.

По отношение на ваксините, които ще дойдат в страната – искам да благодаря и на вас. Успяхме да получим най-голям процент ваксини от извънредните доставки, 5,5 млн. ваксини ще получим за второто тримесечие.

Постигаме изключително добри резултати. 10,7% от тестовете са положителни за последното денонощие“, посочи той.

„Това, че успяхме да осигурим над 5,5 млн. ваксини не е само наше постижение. Още веднъж искам да благодаря на ЕК, на големите държави членки, които се отказаха от част от своите дози“, уточни Борисов.

„Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда.

Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини“, каза Борисов. Дали сме над 1 млрд. лв. за хората на първа линия, за да работят с високи темпове, 85 млн. лв. допълнително има и за рамдесивир, уточни още премиерът.

„Това за големи средства от българския данъкоплатец за борбата с пандемията. Сега продължаваме много добре да управляваме и мерките и затова мисля, че сега може вече и в спорта да се върнат хората в залите и стадионите“, каза още той.

„Предлагаме от 10 май още 2 класа да се върнат в училище – 6 и 11 клас. 12 клас приключват учежната година присъствено в средата на месец май. Смятаме, че на този етап това е разумното и оправданото”, заяви от своя страна просветният министър в оставка Красимир Вълчев.

„Ние си го премълчаваме, но България се справя сама и се справя успешно“, каза здравният министър в оставка. По думите му, благодарение на мерките, третата вълна почти не се е усетила у нас. „Денонощно следяхме и управлявахме процеса. Управлявахме кризата изключително професионално и взимахме решенията на 12 часа“, отчете проф. Ангелов.