Борисов: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме

0
23
Бойко Борисов и Йенс Столтенберг Снимка: МС

Ако икономиката върви така добре, ще трябва да се насочим и към военноморския флот и сухопътните сили, каза българският премиер след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

„В предишни години категорично отказвах да вдигнем парите за отбрана. Имахме да плащаме за реактори, КТБ фалира, за американските централи, имахме и натрупани дефицити в бюджета. Последното, за което мислехме, е да се превъоръжаваме. Сега нашият БВП се повиши, икономиката ни расте и можем да отделяме повече пари за армията и да отговаряме на всички стандарти в НАТО. Това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ако икономиката върви така добре, ще трябва да се насочим и към военноморския флот и сухопътните сили“, добави българският премиер. „Купихме най-добрите самолети. Норвегия освобождава свои подводници, а нашата единствена подводница е вече в музея“, каза още той.

Борисов подчерта, че в региона и в Черно море се работи за отбрана и възпиране, но и за диалог с Русия. „България има огромни възможности В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно – Истанбул, до нас е и Косово. Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме“, заяви още премиерът.

„Принципът, който съм защитавал, е отбрана и възпиране, но и диалог с Русия. Затова работя толкова активно за „Белене“ и „Турски поток“. Това е балансът за България – да играе ключова роля и това го знаят и в Белия дом, и в НАТО. Затова и с президента Тръмп подписахме споразумението за координационен център във Варна. Надявам се то да среща подкрепа“, подчерта той.

„Не можем да заместим Турция, тя държи проливите, тя държи Сирия и Ислямска държава. Моето мнение винаги е било дипломация и мир“, коментира още той военните санкции, които се обмислят от съюза за южната ни съседка.