Най-големият румънски вестник „Romania Libera“: Русия атакува България чрез Румен Радев

0
2103
Публикацията на румънския вестник.

Целта е да се свали проевропейския и пронатовски премиер Бойко Борисов от дясната партия ГЕРБ, пише изданието

Русия атакува България чрез Румен Радев, пише днес в обширна статия най-големият румънски вестник Romania Libera.

Авторът Адриана Константинеску отбелязва, че зад протестите у нас стои руската пета колона в лицето на Радев.

Сега Русия все повече се насочва към атаки срещу други по-малки европейски държави, които се борят да се защитят. През последните години Кремъл се насочи към балканска държава и членка на ЕС, България.

Някои политически анализатори там смятат, че Москва и нейните тайни служби подклаждат протестите в страната в продължение на месец.

Румен Радев, президент на лявата опозиционна БСП (бивша комунистическа партия), за когото се смята, че е координиран между лидера на своята партия Корнелия Никова и руския генерал Леонид Решетников, излезе в подкрепа на хората по улиците. Това дори беше написано от влиятелния испански вестник ABC. Според изданието Радев и избягалият български олигарх от Дубай Васил Божков са сред организаторите на протестите в момента в България. Божков е обвинен от прокуратурата на страната за пране на пари и данъчни престъпления.

Целта е ГЕРБ – проевропейската и пронатовска дясна партия, пише още Константинеску. Тя посочва и неговите маши „проруските възпитаници“ Елена Йончева и Иво Христов, станали депутати от европейската левица.

Веднага след като встъпи в длъжност, Елена Йончева започна да пледира срещу санкциите, които ЕС наложи на Русия. Самата Елена Йончева е от руски произход – майка й Лариса е рускиня, а Елена е учила телевизионна журналистика по времето на комунизма в Москва.

Руските тайни служби планират да компрометират България. Български политически анализатори смятат, че Йончева е участник в плана на руските тайни служби за компрометиране на България чрез съдебни системи на ЕС.

Под предлог за борба с корупцията целта е да се изолира България от другите съюзници като напълно корумпирана държава, което е в пълно несъгласие с европейските директиви.

Целта е да се заклейми България по този начин като неуважение на върховенството на закона и да се проправи път за руските тайни служби да извършат преврат, като вземат властта от страната. Друга цел е да се използват „национални протести“ за сваляне на законно избраното правителство на проевропейския и пронатовски премиер Бойко Борисов от дясната партия ГЕРБ, която управлява България за трети път.

Крайната цел на руските служби е страната да напусне ЕС и НАТО, като по този начин разшири влиянието си в региона, като същевременно играе подобна игра в съседна Сърбия, се казва в статията.

Изданието отбелязва специално ролята на Йончева в сценария.

Елена Йончева, журналист в офшорна компания

Държавната прокуратура установи, че през 2012 г. Йончева създава съвместно предприятие с офшорна компания, която впоследствие депозира над 650 000 лв. (325 000 евро) по сметките на новата компания директно от банката на ЦВТ на Цветан Василев непосредствено преди влизането на финансовата институция в несъстоятелност, поглъщайки спестяванията на десетки хиляди български граждани.

Държавната прокуратура твърди, че Йончева е знаела, че е прала измамните пари от КТБ в предишни години.

Това е настоящата и реална картина на руските действия в България. Натискът, който Москва оказва върху София, е на ниво политика, икономика, култура и религия. Ако днес човек продължава да обслужва руските хибридни действия и атаки, трябва да се знае, че 80 стотинки, от 1 лев в джоба на всеки българин, идват от ЕС. Руското влияние е „новата нормалност“ в Европа и може да се устои само ако останем в съюза.

Авторът припомня още, че напоследък Русия е засилила натиска срещу Европа. Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Испания, Полша се превърнаха в ключови обекти на руска намеса и влияние, поставяйки най-големите европейски икономики на „фронтовата линия на нова студена война“.

Испания разследва предполагаемото участие на Русия в Каталуния.

Австрия е в постоянна готовност за възможен шпионаж.

Външните отношения на Франция с Русия бяха преустановени за четири години.

Наскоро Великобритания публикува безпрецедентен доклад, в който се твърди, че Москва се е намесила в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г.