Борисов: Ще се запази старият режим за болничните, няма да ощетяваме истински болните хора

0
60
Бойко Борисов

Не избираме Гешев за булка, коментира премиерът

Министър-председателя Бойко Борисов заяви, че ще се запази старият режим на изплащане на болничните за работниците. Предложението да не се изплаща първия ден от болничните няма да се внася в Народното събрание, стана ясно от думите му пред журналисти по време на обхода на строителството на АМ „Хемус“ край Габрово.

„Прави са хората, няма да го входираме, защото не може да наказваме истински болните и те да си плащат първия ден от болничните“, коментира премиерът на страната. Той призна, обаче че проблем с фалшивите болнични има. Борисов добави също, че няма как на всеки нарушител да се сложи полицай.

„Тази тема няма да бъде вкарвана в парламента. Със синдикатите и работодателите в тристранката този проблем ще се гледа. Лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати. Това с фалшивите болнични не може да продължава. Не може да проверяваме дали всеки е болен. Демокрацията е хубаво нещо, но ние трябва да я подпомогнем“, заяви Борисов.

„Синдикатите са във възторг, защото минималната пенсия става 250 лева. Това е отколешна мечта. Икономиката върви добре, индустрията върви добре и можем да си го позволим“, каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят коментира избора на Иван Гешев за главен прокурор и отказа правителството да издигне кандидат.

„Дали, ако Дани Кирилов беше издигнал кандидат и го бяха избрали, щяха да го приемат с чиста монета. Виждате какво лицемерие. Не се хванах в капана им. Изцяло сме стъпили на професионалните качества на Гешев. Ние не го избираме за булка. Колкото го познават другите, толкова и аз. С Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурори, съдиите – съдии“, разясни Борисов.

„Във възторг съм от строителството на обхода на Габрово“, призна още министър-председателят. „Хубаво е българите да видят какъв уникален строеж е. Това са мост след мост, преди пет месеца тук беше кал, а вече има асфалт“, припомни Борисов.