Демерджиев: Не бих арестувал Борисов, не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести

0
98
Иван Демерджиев

Живеем в правова държава. МВР не може да изсипе два автобуса жандармерия на ГКПП Капитан Андреево и да поеме контрола, без да има законово основание за това, заяви министърът

МВР ще впрегне всички средства, включително СРС-та, подслушване и следене, срещу тези, които купуват вот на предстоящите парламентарни избори. Това предупреди вътрешният министър в служебния кабинет Иван Демерджиев пред Нова тв.

Полицията вече натрупа значителен опит, има ясно разписани стъпки за провеждане на изборите. Амбицията на новото ръководство е да установим лицата, които са организатори на този процес и да ги изправим с годни доказателства пред закона, за да понесат отговорност. Това ще бъде истинската превенция, обясни вътрешният министър.

Държавата ще вземе всички мерки срещу техните доста изобретателни практики да манипулират вота. Целта ни е не само да предотвратим купения вот, но и да издирим организаторите, допълни той.

Аз не бих арестувал Борисов в тази ситуация, отговори Демерджиев на въпрос дали е бил грешка арестът на лидера на ГЕРБ, извършен от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести, нямам идея фикс да арестувам никого. МВР ще изпълнява стриктно функциите си и няма да провежда други акции. Внимателно следим всички, за които има данни, че извършват незаконосъобразни действия или участват в престъпни схеми, но няма да пристъпим към действия, ако нямаме доказателства, обясни министърът. И обясни, че в работата си винаги се води от закона.

Нямам личен конфликт с Гешев, имам принципно несъгласие с това, че той е подходящ да ръководи прокуратурата. Но институциите – МВР и прокуратура, не трябва да воюват, защото това се отразява на гражданите, категоричен бе Демерджиев.

Ще работим с всеки прокурор, който иска и може да изпълнява функциите си законосъобразно, но ще алармираме, ако прокуратурата ни пречи или блокира производства, по които сме събрали много доказателства и очакваме да има привлечени към отговорност лица. Ще следим внимателно какво се случва с нашите производства, предупреди той.

Взаимодействието между МВР и прокуратурата ще зависи от начина, по който прокурорите изпълняват функциите си, каза министърът. В момента той събира данни и ще ги предаде на правосъдния министър, който да ги провери и да образува дисциплинарни производства при бездействие.

Министърът е възложил проверки в областните дирекции да се издирят рецидивистите на пътя и да се види какво отношение е взето по тях, да се създаде превенция. Ако шофират без свидетелство на управление, това вече е престъпен състав и прокуратурата трябва да се задейства. За каране без книжка ще бъде образувано досъдебно производство, обясни министърът. Първото наказание не води до лишаване от свобода, но ако има рецидив, може и да доведе до това.

Има лица с десетки съставени актове, с тях трябва да се работи превантивно и да се вземат и други мерки, допълни той.

Срастването на държавата с всички тези структури в сивото и черното – прави се проверка и задачата ни е да освободим МВР от възможно най-много такива хора, обясни министърът. Там, където е установено нарушение от полицейски служител, ще бъда безкомпромисен, закани се той. И призова гражданите да подават сигнали.

Демерджиев е разпоредил проверка и по криминалните контингенти по места. Занемарена е работата с агентурна мрежа по места, която знае и наблюдава местния контингент, така и от ръководствата на местните структури на МВР – да се вземат мерки в аванс, да се изземе незаконно оръжие, за да не се стига до ескалация и трагични инциденти, разказа министърът.

Не виждам да се следва политика, различна от ангажиментите на страната ни като член на ЕС и на НАТО. Всеки има различни начини за провеждане на политика и не може да се очаква еднакъв подход. Не бих участвал в нищо, което е против моите принципи, отговори Демерджиев на въпрос дали има преориентация на външната политика на страната към Русия.

Живеем в правова държава. МВР не може да изсипе два автобуса жандармерия на ГКПП Капитан Андреево и да поеме контрола, без да има законово основание за това, обясни министърът.

Има спор между двете страни, а МВР не може да бъде арбитър, компетентен е съдът. Но МВР бе длъжно да въведе ред, защото напрежението на пункта ескалира много, стигна се до заплахи. Двете страни се опитаха да решат спора си на терен, имаше моменти, в които в едни и същи помещения се намираха служители на БАБХ и над 30 лица, оторизирани от частното дружество. Това наложи да проверим допуските и да отстраним лица, които не трябваше да са на това място, разказа Демерджиев.