Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ В 25 МИР в София Бойко Борисов с 5750 преференции, Ицо Хазарта...

В 25 МИР в София Бойко Борисов с 5750 преференции, Ицо Хазарта с 5279

0
205
Снимка: Гласове
В 24 МИР в София Рая Назарян е събрала 3632 лични гласа, Лена Бориславова – 2620

Все пак най-много преференции обичайно са реализирани в листите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ. Отделни случаи се наблюдават при БСП и ДПС, а в листите на „Възраждане“, „Има такъв народ“ и „Величие“ няма размествания заради личен вот, показват изчисления на „Дневник“ на база на данните на Централната избирателна комисия.

Кандидат-депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Божидар Божанов е първенецът на тези избори по преференции. Той е събрал 7496 гласа, а с резултат от 6836 гласа на второ място е Стефан Апостолов, който е кандидат-депутат на ГЕРБ, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Издателят Манол Пейков и предприемачът Елисавета Белобрадова, благодарение на личната си популярност, преминават напред в листите на обединението „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Пренареждането на партийната листа се задейства, ако броят на гласовете за някой от кандидатите е равен или по-голям от 7% от гласовете за цялата листа. Листата се пренарежда в низходящ ред на получените гласове. В случай че двама или повече кандидати имат еднакъв брой преференции, редът им в списъка се определя от Централната избирателна комисия.

Преференциалният вот не е сработил във Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол.
В 25-и избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка, водачите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ Бойко Борисов и Христо Петров-Ицо Хазарта събират почти сходен брой гласове. За лидера на ГЕРБ те са 5750, а за Петров – 5279. И при двамата има спад с 50% спрямо резултатите им на изборите през април 2023 г., но това може да се обясни и с рекордно ниската избирателна активност на последния вот.

В района единствената преференция реализира съоснователят на родителската дигитална платформа „Майко мила“ Елисавета Белобрадова. Традиционно тя е един от кандидат-депутатите, които успяват да реализират преференция. През юли 2021 г. тя прескочи от десето на второ място в листата на „Демократична България“ в 23-и район, ставайки депутатът с най-много лични гласове (7805). Сега Белобрадова е получила 2455 гласа, с които от петото място се изкачва до втората позиция, измествайки зам.-председателя на ДСБ Кристина Петкова.

В 24-ти избирателен район в София преференциите сработват единствено в „Продължаваме промяната – Демократична България“. Там седмият в листата Мартин Димитров (ДСБ) събира 2503 гласа и с това се нарежда на трето място, измествайки юриста от „Продължаваме промяната“ Петър Кьосев. 82 гласа не достигат пък на педиатъра Таня Андреева, за да размести листата и да се нареди четвърта. Тя е събрала 2228 гласа при нужни 2309 за реализиране на преференция и остава извън парламента.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов е лидер по брой преференции в района – 4615 гласа. След него с 2620 гласа се нарежда Лена Бориславова. Водачът на листата на ГЕРБ – СДС Рая Назарян е събрала 3632 лични гласа.

В 23-и избирателен район в София преференции реализира отново само „Продължаваме промяната – Демократична България“. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов е рекордьорът по преференции на тази избори – той събира 7496 преференции, като така от седмо място се нарежда непосредствено след водача Кирил Петков, който този път има 6910 лични гласа. Надежда Йорданова е трета по брой преференции (3119), но 761 гласа не ѝ стигат, за да размести листата. В този район водачът на ГЕРБ Георги Георгиев е спечелил 3767 гласа.

С 2606 преференции деветият в листата на ГЕРБ Валентин Милушев за пореден път изпреварва колегите си и се нарежда втори в София-област на мястото на Марин Маринов. Преференцията е сработила и при ДПС като шестият в листата Жулиен Стоянов се нарежда втори със 701 гласа. С 400 гласа втори в листата на БСП става Васил Василев на мястото на Борис Дренов, но социалистите едва ли ще вземат втори мандат в района.

С 2407 преференции в Пловдив-град издателят и граждански активист Манол Пейков се придвижва до втората позиция в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще бъде отново народен представител. 51 гласа пък не достигат на колегата му Христо Петров – Ицо Хазарта, за да размести листата и да се нареди на трета позиция. В случая обаче това няма значение, тъй като Петров по всяка вероятност ще предпочете да отиде в европарламента.

Без изненади синът на кмета на Симитли – Стефан Апостолов за поредна година пренарежда листата на ГЕРБ в Благоевград и от последното 22-ро място става втори след водача на листата Росен Желязков благодарение на 6838 преференции.

Стела Николова отново пренарежда листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ във Варна. От четвъртото място благодарение на своите 3280 преференции тя измества Ивайло Митковски и Антон Тонев. Впечатление прави, че личните ѝ преференции са повече от тези за водача на листата Даниел Лорер, който събира 2515 гласа за себе си.

Във Велико Търново има пренареждане в листата на БСП и третият Христо Кавалски се изкачва с едно място нагоре. Все пак е малко вероятно той да стане депутат, тъй като обичайно левицата взима само по един мандат от района.

Фидел Петров пренарежда листата на БСП и от трети става втори във Видин. Той отново няма шанс да влезе в парламента, тъй като през последните няколко години партията не взима мандат от града.

Стефан Мирев пренарежда листата на ГЕРБ в Пазарджик и благодарение на своите 5079 гласа измества втория Валери Вълков.

За поредна година Христина Георгиева пренарежда листата на ГЕРБ в Перник и от осмо място се изкачва на второ със своите 2638 гласа. Седмият в листата на ГЕРБ Стефан Маринов, който е квота на СДС, също се изкачва в подреждането до третото място благодарение на своите 1067 гласа.

В Пловдив-област както на всички избори досега вторият депутат от ГЕРБ-СДС ще бъде четвъртият в листата – Младен Шишков. Той е спечелил 1865 лични гласа.

В Русе преференциите разместват позицията на третия в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ кандидат Иван Белчев, който се нарежда на второ място след водача Мартин Димитров. С 1240 лични гласа той измества Рена Стефанова.

В Силистра единствената работеща преференция е на ГЕРБ – последният в листата Милен Делийски става втори на мястото на Тодор Тодоров.

В Смолян преференция е реализирала единствено ДПС – третият в листата Николай Юруков измества втория Анджей Джандев.

В Хасково кандидат-депутатът Георги Станков, по-известен като Пъската, отново е получил голям брой преференции – 6643 преференции, с 5 хил. повече от водача Делян Добрев. Въпреки това той не успява да го измести, но по всяка вероятност ще се закълне като депутат. Голям брой преференции е събрал и Иван Минев (3148 гласа).

В Шумен преференция е реализирал юристът Ралица Ангелова от ГЕРБ, която от четвъртото място се изкачва до третата позиция. В „Продължаваме промяната – Демократична България“ поставеният на пето място Захари Борачев става втори с 596 гласа, но въпреки това едва ли ще успее да влезе като депутат.