Борисов: Настояваме да бъдат прекратени военните действия на Турция в Сирия

0
20
Премиерът влиза в президенството за среща с Румен Радев.

Само дипломацията може да реши този конфликт, каза премиерът след среща с президента Радев

Настояваме да бъдат прекратени военните действия на Турция в Сирия и смятаме, че само дипломацията може да реши този конфликт. Против сме продължаването на операцията в Сирия, защото носи хуманитарна криза“, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента Румен Радев, в която участваха представители на изпълнителната власт и спецслужбите.

„Нищо извънредно няма. Чухме се с президента и решихме, че е добра идея след Съвета за сигурност в МС да го запознаем с това каква е ситуацията в Сирия и какви са рисковете пред страната ни. Няма никаква промяна от това, което е било през миналата седмица, а именно, че засилен натиск на границата ни няма“, обясни Борисов. По думите му на границата с Гърция е по-засилен натискът, но и там всичко към момента е спокойно.

„С президента обсъдихме защитата на сухопътните граници”, обобщи премиерът. „200 000 мигранти, ако влязат в България, не зная какво ще се случи със страната. Ако влязат в Странджа, не искам да се ангажирам с резултата”, посочи той. „Ние спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и на НАТО, и на ЕС, и искаме конфликтът да свърши незабавно”, подчерта Борисов.