Борисов от магистрала „Европа“: Държавата не трябва да спира, първи ще излезем от кризата

0
50
Снимки: фейсбук

Нацията не се управлява със заповеди, посочи премиерът и призова хората да бъдат отговорни и да спазват дистанция

Премиерът Бойко Борисов разгледа как е построена магистралата до Сърбия – „Европа“. Заедно с него в джипа бяха здравният министър Костадин Ангелов и шефът на „Пирогов“ Асен Балтов, а гид в обиколката им бе регионалният министър Петя Аврамова.

Борисов поясни, че близо 1000 са оздравелите за денонощие, а Ангелов на свой ред заяви, че за една седмица са излекувани близо 5000 човека.

Борисов изтъкна, че докато тече пандемията у нас не спира да се строи и показа на двамата шумящата маркировка.

„Затова сте ми толкова важни. Да лекуваме и здравите да се връщат на работа“, каза той и поясни, че дългата карантина действа зле на психиката на хората. „Много разчитам на лекарите“, каза той. И добави: „Работата носи свобода, удоволствие, живот. Всеки здрав трябва да работи“.

По думата му държавата не трябва да спира и да се движи. Убеден е, че първи ще излезем от кризата. Според него нашата нация не се управлява със заповеди и призова хората да бъдат отговорни и да спазват дистанция.

Костадин Ангелов пък поясни, че има държави, които имат по-строги мерки, но са с повече болни. Борисов каза, че 70 млн. лева на месец отиват за лекарите на първа линия да получават по 1000 лева към заплатите. Напомни, че 15 млн. лева са били заделени за тестове, а 50 млн. лева за болниците.

Здравният министър заяви, че ще се осигурят допълнителни защитни средства. Борисов похвали Балтов и „Пирогов“, че са се справили най-геройски от болниците.

„Ако юли или август бях почнал да отварям болници, нали знаеш какво щяха да говорят“, каза премиерът. И поръча на Ангелов и Балтов да се подготвят за тежките случаи.

Накрая заяви, че не инспектирал магистралата, а просто му било „драго“ да кара по нея, защото доскоро тук било само поляни. Регионалният министър Петя Аврамова поясни, че до Калотина сега се стори 14 км отсечка от магистралата, а Борисов й заръча да бъде пусната с 6-7 месеца предварително и да види дали е започнал ремонтът на самото КПП.

Премиерът преди това инспектира ремонтите в „Пирогов“. Проф. Балтов представи на премиера и министъра отделение, което ще приема пациенти, които нямат коронавирус. То ще стартира на 15 декември. До края на седмицата ще бъдат разкрити и 400 легла за средни и средно-тежки травми.

„С най-добрия ядрено-магнитен резонанс и скенера „Пирогов“ е най-подготвената болница за травми“, заяви Балтов.