Борисов от Пазарджик: Докато другите бърборят, ние изграждаме /видео/

0
68
Снимка: фейсбук

Премиерът разгледа новото депо за отпадъци

Премиерът Бойко Борисов разгледа новото депо за отпадъци в Пазарджик, чиято стойност е за над 19 млн. лева. Заедно с него бяха здравният министър Костадин Ангелов и на екологията Емил Димитров.

Кметът Тодор Попов поясни, че старото депо вече е рекултивирано с 4 млн. лева, а неговият капацитет е бил изтекъл още далечната 1986 г. Попов поясни, че това са били тежки проекти и благодари на властта.

„То затова не е правено, защото струва 31 млн. лева“, обясни Борисов. „Да хвърляш по ливадите е безплатно. Затова не е правено. След това ходят, запалят по ливадите. А след това Ангелов вика първи сме по смъртност“, каза премиерът и отбеляза, че на мястото на депото преди е имало поляна, пълна с боклуци.

Премиерът разгледа и инсталацията за сепариране, чиято цел е да се намали обемът, който след това да отиде в клетката за депониране. Част от вторичния отпадък се продава на фирми, които го ползват за своята продукция.

Борисов изтъкна, че подобни депа се строят в Ямбол и Шумен.

Кметът на Пазарджик поясни, че ще разширят и обемът на пречиствателната им станция и така ще дадат възможност и на други населени места да се присъединят.

Попов поясни, че до края на годината ще бъде обявена поръчката на западния околовръстен път, а през март да започне строежът, който за 2-3 години ще бъде довършен. Наред с това ще се ремонтират още две пътни отсечки в общината, които водят до Батак и Велинград. Кметът благодари на Борисов за новата спортна залата и за ремонта на старата. Първата вече се изграждала, а втората – чака финансиране.

„Докато другите бърборят, ние изграждаме – депа, пречиствателни станции. Това води до подобряване на здравето на гражданите. Тези, които много обичат да бърборят, да се върнат назад и да видят какво са направили за 50 години и какво ние само за няколко години“, каза Борисов. Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това моментално ще рефлектира върху здравето на хората.

Кметът е уверен, че ще идват нови инвестиции, включително и от Швейцария.