Борисов: С Австрия винаги сме си помагали, най-големите австрийски компании развиват успешно бизнеса си у нас

0
39
Снимка: фейсбук

Австрийският канцлер Себастиан Курц изказа благодарност към министър-председателя Бойко Борисов за добрата съвместна работа

„С Австрия винаги сме си помагали, много европейски решения сме взели заедно. А прозрачността в България е довела най-големите австрийски компании, те инвестираха в стратегически сфери, и то милиарди. Днес те развиват добър бизнес у нас“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц. Двамата лидери разговаряха във Виена след проведената работната среща за справедливото разпределение на ваксините в ЕС заедно с премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изказа благодарност към премиера Борисов за изключително добрата съвместна работа. „Радвам се, че сътрудничеството между България и Австрия е толкова добро, че ние можем, както и днес показахме, да работим по общите приоритети за нашите две страни“, подчерта Себастиан Курц.

В хода на разговора премиерът Борисов бе категоричен, че запазването на единството на ЕС в пандемията е необходимо повече от всякога, а ваксината срещу COVID-19 е повратен момент в общата борба срещу новия вирус. Българският министър-председател подчерта пред канцлера Курц, че е от изключително значение държавите членки на ЕС да получават заявените количества ваксини срещу COVID-19 едновременно и въз основа на процента на населението на всяка страна членка. „Само по този начин ще се постигне едновременен за целия Европейски съюз колективен имунитет“, категоричен бе българският премиер.

Борисов даде висока оценка на двустранното сътрудничество по време на кризата, причинена от COVID-19. 10 000 защитни облекла за медицински работници, произведени от български компании, бяха доставени на Австрийския червен кръст през април 2020 г.

В пандемията и България, и Австрия застанаха зад общата позиция, че само базиран на солидарността европейски подход може да се справи с последиците от COVID-19. „Работихме активно с австрийските власти по време на тази криза и сме уверени в нуждата от допълнително укрепване на политиките на ЕС, адресирани към по-ефективно справяне с предизвикателствата като икономическите последствия от пандемията“, каза още премиерът Борисов във Виена.

Министър-председателят акцентира пред канцлера Курц, че за България Австрия е стратегически партньор, доверен съюзник и дългогодишен приятел. Борисов посочи, че между двете страни съществуват добри работни отношения в областта на полицейското сътрудничество, контрола на границите, търговията, транспорта и в много други сфери от общ интерес.