Броят на заразените с COVID-19 по света надхвърли един милион

0
11
Снимка: Pixabay

Над 50 хил. са починали

Броят на заразените с коронавирус по света надмина 1 милион, а над 50 000 души са починали, показва преброяване на университета „Джонс Хопкинс“, предаде „Асошиейтед прес“. Епидемията постави под ключ цели страни и доведе до спиране на икономиките им, допълва БТА.

Реалният брой на умрелите и заразените се смята, че е още по-голям, тъй като много леки случаи изобщо не стигат до знанието на здравните власти, има недостиг на тестове и подозрения, че някои страни прикриват реалния брой на заразените и починалите, отбеляза АП.

В САЩ има най-много случаи, над 20 процента от всички болни от COVID-19 по света. Следват Италия, Испания и Китай. Германия се нарежда на пето място с близо 80 000 потвърдени случая, предаде ДПА.

В Италия има над 13 000 смъртни случая, докато в Испания броят на починалите надхвърли 10 000. В САЩ, където заразата плъзна масово по-късно, отколкото в Европа, жертвите до момента са над 5000.

Над 200 000 души са оздравели от болестта, 75 000 от които в Китай, където бе установен първият случай на заразен с вируса в края на миналата година, предаде Ройтерс.