ЦИК: Първо да се броят хартиените бюлетини

0
89
Росица Матева

Не само сградите на местата за гласуване, но и периметрите около тях, ще бъдат под строга охрана през днешния ден, заяви Росица Матева

Членовете на комисии да започнат първо с броенето на хартиените бюлетини и едва тогава да продължат с тези от машините. Такава препоръка направи говорителят на ЦИК Росица Матева по Нова тв. Причината за това било, че при вотът на хартия е възможно да има недействителни гласове, за разлика от бележката, която излиза от машините.

Матева подчерта, че не само сградите на местата за гласуване, но и периметрите около тях, ще бъдат под строга охрана през днешния ден. В секциите днес се тестват машините, а помещенията се запечатват. „Изборният ден ще протече спокойно както всеки друг път”, увери тя пред Нова.

Говорителят на Централната избирателна комисия поясни как трябва да гласуваме в утрешния ден – със син химикал, със знак „Х” или „V” – в случай че сме избрали опцията за хартиена бюлетина. Ако ще упражним правото си на избор на машина, Росица Матева припомни, че трябва да изчакаме звуковия сигнал, след като гласуваме, и да вземем бюлетината, която се генерира от нея.