БСП опипва почвата за ново мнозинство в парламента

Приемането на бюджета е под въпрос

0
118
бсп
Корнелия Нинова

ГЕРБ изглеждат доста дезориентирани след загубата на президентския вот

Опозиционната БСП се вживя в ролята на нов политически стожер и започна консултации в парламента с всички останали партии без ГЕРБ, посветени на политическата криза след оставката на правителството, на проектобюджета за следващата година и промените в изборните правила, гласувани на референдума. Както обясни лидерът на социалистите Корнелия Нинова, целта е „да е ясно какво става с мнозинството”, пише Медиапул.

В същото време ГЕРБ изглеждат доста дезориентирани след загубата на президентския вот, която лидерът им Бойко Борисов обвърза с оставката на кабинета и бе принуден да я подаде в понеделник. Тя ще бъде гласувана в сряда, а на следващия ден президентът Росен Плевнелиев започва консултации за формиране на ново правителство в сегашния парламент, като първата ще е с ГЕРБ. След като и ГЕРБ, и БСП, заявиха, че не желаят правителство, а предсрочни избори, ще се върви към служебен кабинет, но при работещо Народно събрание.

Възможно най-ранната дата, на която могат се проведат предсрочни избори, е 26 март, ако новият президент Румен Радев ги насрочи на 22 януари, когато встъпва в длъжност.

Така практически България е в нова предизборна кампания и Нинова, окрилена от победата на Радев, вече работи за изборна победа на БСП, възползвайки се максимално от ступора, в който са изпаднали ГЕРБ, и кризата в управляващата коалиция.

Най-важният проблем в момента е как ще изглежда бюджетът за 2017 г. Проектът бе внесен от финансовия министър Владислав Горанов преди президентските избори, но очакването да мине с обичайните леки корекции и обичайната подкрепа от коалиционното мнозинство, засега не се оправдават. Приемането му в пленарна зала е под въпрос, тъй като ГЕРБ вече не разполага с мнозинство, най-вече заради раздора с Патриотичния фронт по време на президентската кампания. При това положение единствените гласове, на които евентуално може да разчита ГЕРБ, са на управляващото крило на Реформаторския блок и на БДЦ, но те са недостатъчни за приемане на бюджета.

Както стана ясно от хаотичните изявления на участниците в организираните от БСП консултации, основната разисквана тема е била проектобюджетът. За да дадат подкрепа за него, социалистите поставиха ултиматум да отпадне плоският данък, въведен преди десет години от тяхно правителство – това на Сергей Станишев.

В тази ситуация от решаващо значение ще са гласовете на ДПС, които на балотажа подкрепиха кандидатурата на издигнатия от БСП кандидат Румен Радев.

Във вторник депутатите от БСП се срещнаха с ПФ, „Народен съюз“, БДЦ, АБВ и ДПС, а за сряда останаха разговорите с Реформаторския блок. С ГЕРБ разговори не се предвиждат.
Първите разговори бяха с лидерите на коалицията, подкрепила лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за президент – Валери Симеонов (НФСБ), Волен Сидеров („Атака”), Румен Йончев („Народен съюз“) и самият Каракачанов.
Заявихме нашите виждания за 300 лева. минимална пенсия. Не сме говорили за подкрепа за бюджета, заяви той срещата с Нинова.
Искането на националистите за почти двойно увеличение на сегашната минимална пенсия (161лв..) бе едно основните послания на Каракачанов в предизборната му кампания.
Георги Ковачев от „Народен съюз“ настоя за сериозни корекции в данъчните закони, но бившите им колеги от „Български демократичен център“ са настояли бюджетът да бъде приет в настоящия му вид.
На консултациите с Нинова дойде лидерът на АБВ Георги Първанов – първата им публична среща след зрелищния скандал между БСП и АБВ около номинирането на общ кандидат-президент. Първанов каза, че са опозиция и имали конкретни идеи за нов бюджет, включително безплатни детски градини. Според него най-добре е да се работи във времето до нов парламент, без бюджет, като се ползва 1/12 от предишния бюджет всеки месец.