Борисов на среща със земеделци: Октомври месец ще теглим още 10 млрд. заем, лихвите отидоха в небесата

0
144
Борисов на срещата със земеделци. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Фискалният резерв ще падне на 10 милиарда, обяви лидерът на ГЕРБ

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна със земеделски производители в централата на партията. Пред тях бившият аграрен министър Десислава Танева представи управленската програма на партията в сектора.

По думите на Танева „проблемите в земеделието са започнали със спрения износ от страна на Асен Василев“.

Тя обвини съпредседателят на ПП и бивш финансов министър в лъжа, че подкрепата за вноса от Украйна ще намали цените у нас. Представяте ли си Дончев две години да не ми е направил План за възстановяване, а само да ми повтаря колко съм красив, колко съм умен. Досега да е отишъл в някое ТКЗС, каза Борисов.

„Тези хора дори не разбират, особено от животновъдство, защото това е биологичен процес… не може да насилиш природата. И когато едно полугодие намалее, трябват няколко години да се възстанови. Парите ги няма, а вие говорите само за пари. Това безумно харчене на пари за пенсии и заплати обрече всички други сектори и под привидната формула „Ето, ние даваме“ – заради това няма да видите числата в бюджета“, обясни още бившият премиер.

„Сега разбирам от вас, че сме се върнали назад и трябват още повече пари, а тях ги няма в бюджета, няма ги в държавата. Сега юли месец с още 5% ще се вдигнат пенсиите. Фискалният резерв ще падне на 10 милиарда. Ще теглим октомври още 10 милиарда заем, лихвите отидоха в небесата. Милиард и половина са годишните лихви на България… ако и вече не са отишли на два милиарда“, допълни Борисов.

„От първия ден на войната украинското знаме стои тук и те имат нашата подкрепа, но подкрепата за Украйна трябва да се изразява в боеприпаси, в оръжие, в храна. И защо толкова ясна граница поставям. Факт е, че газопроводите не се бомбардират и че техните комбайни продължават да жънат. А когато тяхната стока ще убие нашето производство? Асен Василев какво изродено чувство има. Те третират тяхната царевица с препарати, които в България не са разрешени. Затова и техните добиви са по-големи. Така като дойде контрабандата жито, царевица, слънчоглед… Няма нищо общо подкрепата за Украйна с нашето производство“, посочи Борисов.

„Асен Василев не знае, че цените няма как да паднат. Вие ще унищожите стоката, няма как да я продадете, ако е застрахована. Да за оръжието, не за контрабандата“, каза още той.

„Приходите за държавата са толкова малки, при нараснали социални плащания. По-скоро може да говорим за начисляване, но трябва да го гледат финансистите. Страшно зле е бюджетът и това, което Велкова изнесе и те ѝ наскачаха, това е една заплаха, която, ако ние не реализираме като действие, действително ще приключим с огромен дефицит и от там фонда“, прогнозира Борисов.