Соня Колтуклиева: ВСС да провери има ли право Стефан Христов, приятелят на Иван Гешев, да иска имунитета на Бойко Борисов, докато е в командировка?

0
933
Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

Обявил ли е Гешев пред подчинените си: Борисов се страхува само от двама души-от президента и от мен !

5gmedia.bg

Има ли право прокурор Стефан Христов да подпише искане до главния прокурор за имунитета на Бойко Борисов?

Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към него, да се самосезират, поради следните обстоятелства:

Прокурор Стефан Христов, на случаен принцип, е бил избран от ВСС да участва в изпитна комисия в Националния институт по правосъдие (НИП). Командировката му не е прекратявана – поради тази причина, той не може да води разпити и да участва в процесуално-следствени действия.

Стефан Христов си е уредил на негово място в НИП да се яви прокурор от Плевен. Но едва днес е поискал от административния ръководител на СГП да му прекрати командировката със задна дата – от 29 май.

Висшият съдебен съвет е сезиран вече за нарушаването на правилата от страна на прокурор Стефан Христов. За него, на 15 май, на пресконференцията, когато демонстративно скъса оставката си, Иван Гешев съобщи, че му е приятел.

Изискал ли е Инспекторатът към ВСС, както това беше обявено на последното он-лайн заседание: справка от Стефан Христов по движението и образуването на делото и как е бил избран той по същото дело – на определен или случаен принцип?

Доколкото знам, Стефан Христов е бил определен от прокурор Маджарова, бившата шефка на Специализираната прокуратура.

Държано ли е делото “на трупчета” от прокурор Стефан Христов, след като е образувано през ноември 2020 година?

Днес, в 18:30 часа, във Върховна касационна прокуратура са донесени документи с гриф: “Секретно”, по това дело.

Защо и на кого са предадени?

Инспекторатът към ВСС е длъжен да проследи движението и ритмичността на процесуално-следствените действия и кое е наложило да се викат свидетели, които не са викани преди 2 години? Ако е постъпило нещо ново, защо и откъде Стефан Христов е получил тези сведения, та се действа с такава спешност?

Към мен се обърнаха разтревожени прокурори с думите: “В прокуратурата се извършват престъпления! Скоро нас може да ни арестуват за това. Ако не Ви е страх – пишете!”

Прокуратурата би трябвало още на 15 май да се самосезира и да поиска разпечатки от телефоните на Иван Гешев и на Стефан Христов и как главният прокурор е контактувал с прокурори по делата на Бойко Борисов, Делян Добрев, Нексо и други.

Не е ли укоримо, главният прокурор да пътува из страната, да се среща с прокурори преди решаващото гласуване във ВСС?

Вчера, Иван Гешев, макар да е в отпуска, е събрал в кабинета си прокурори и е казал: “Бойко Борисов се страхува само от двама души: от президента и от мен”!

Според Кирил Петков, огласяването на записите от Радостин Василев е договорено със службите и с президента Радев.