Кирил Ананиев: За първи път здравеопазването ще има над 6 млрд. лв. ресурс в бюджета за 2021 г.

0
21
здравеопзване
Кирил Ананиев

Когато приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи, е нормално да има разхлабване на фискалната политика, коментира министърът

„Един от приоритетите на правителството за следващата година е здравеопазването. За първи път то ще има над 6 млрд. ресурс. Има конкретни цели и приоритети, които преследваме“, заяви пред Нова тв финансовият министър Кирил Ананиев.

„Ако бюджетът е предизборен, нямаше да продължим реформите, които сме заложили. Ние правим фискалните баланси така, че след пандемията отново да се върнем в целевите нива на дефицит, които сме преследвали предходните години“, добави той.

Относно критиките към бюджета той заяви, че критикуващите не са имали време да прочетат актуализациите.

„Бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха всичките си налични средства в борбата с епидемията. В такъв период в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика“, каза Ананиев.

Той добави, че не е бил съгласен да се отпускат „детски“ за всяко дете без значение от доходите на родителите. „Тези 390 млн. лева могат да отидат при други цели, но такова беше решението на правителството“, каза още Ананиев.

Бившият здравен министър коментира и актуалната медицинска обстановка у нас.

„Още при обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности“, каза Ананиев.

„Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията, трябва да бъде осъдена“, добави той.

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемът на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години.

По думите му министерството е провело разговори с Български лекарски съюз, като са фиксирали заплатите на 900-950 лв. за медицински сестри и 1150 за лекари.

„Заплатите са сравнителни ниски в България и много по-ниски в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че механизмът на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците“, заяви Ананиев.