БСП саботира закон, даващ повече пари за деца с увреждания

0
321
Корнелия Нинова Снимка: архив

Промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение бяха приети на първо четене

БСП социално отговорна партия ли са, като няма да подкрепят предложението, което дава повече пари на децата с увреждания, настанени в семейства на близки, обърна се към лявата част на залата народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по социална политика Светлана Ангелова при обсъждането на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, съобщи Tribune.bg.

„Какво предизборно видяхте в предложението на този законопроект? Ние изравняваме правата на децата с увреждания, които са настанени в семейства на роднини и близки. Това ли е предизборно според вас? Нали сте социално отговорна партия. Нали, когато става въпрос за подкрепа на деца и семейства в неравностойно положение, вие трябва да подкрепите всяко едно такова предложение, а не да търсите спекулацията и манипулацията“, попита Ангелова.

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за извънредното положение, с което бе удължен срокът за общините, които не са възстановили навреме предоставените им от централния бюджет безлихвени заеми. Бе удължен и срокът за прилагане на данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за земеделските стопани.

С гласуваните промени бяха изравнени и размерите на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, отпускани на семействата на роднини или близки и на доброволните приемни семейства, с тези на родителите или осиновителите.