България може да получи около 26 млрд. евро безвъзмездно от ЕС

0
251
България
Снимка: архив

4,5 млрд. лева ще отидат за енергийна ефективност, обясни вицепремиерът Томислав Дончев

България може да получи около 26 млрд. евро безвъзмездно финансиране от ЕС, а отделно има опция да се възползва от 4,5 млрд. евро кредит, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред NOVA.

„На първо място имаме традиционен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по развитие на селските райони за периода до 2027 година. До края на октомври трябва да сме готови“, коментира Дончев.

„След това имаме Фонда за справедлив преход 1,2 милиарда и 6,2 милиарда за възстановяване и развитие. Целият пакет е 29 милиарда евро. Всичко е безвъзмездно без едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем“, каза още Дончев.

„Формулата за изчисляване не е за глава от населението, а по формула. И тук е една историческа несправедливост. Колкото е повече БВП на страната, толкова повече се получава“, каза още Дончев за това, че Румъния и Гърция вземат повече.

„Надявам се бързо да започнем обществени компенсации, колкото се може по-бързо“, каза Дончев. „Ако търсим консенсус от всички политически сили, ще стане миш-маш“, допълни той.

4,5 милиарда лева ще отидат за енергийна ефективност, обяви Дончев. „Това означава за всичко – батерии, помпи“, допълни той. „Но ще има и самоучастие за частните сгради. Като има варианти за него“, обясни той.

„Ще се вземат мерки и за енергийна ефктивност на индустрията. Сега разходваме 3 пъти повече енергия от Европа. Тук държавата би могла и ще помогне. Няма как да сменим всички машини, но има варианти. Дори със смяната на един електромотор“, каза Дончев.

„Няма как основният акцент да не е образование и иновации. Имаме амбицията над 800 милиона лева да отидат за напояване“, допълни той.

„Ние работим от лятото. И всички приоритети са коментирани с Европейската комисия. Крайният срок за представяне на плана е април догодина. Заради това искаме да приключим по-рано, за да бъде одобрен. И да може да инвестираме от средата на 2021 година. 70% от този ресурс за който говорим, трябва да се усвои до 2023 година“, каза още той.