България продаде дълг за 5 млрд. лева

0
68
Министерство на финансите

Това е първото излизане на държавата на международните финансови пазари след 2016 г.

България успешно емитира външен дълг за 5 млрд. лева, съобщи „Капитал“.

За излизането на международните финансови пазари се заговори усилено още в понеделник, а във вторник Министерството на финансите /МФ/ е пласирало две емисии облигации с общ обем 2.5 млрд. евро, или близо 5 млрд. лв. Книжата са със срок на погасяване 10 и 30 години.

Първоначално от МФ бяха обявили, че предлагат облигации за около 2 млрд. евро, но търсенето силно е надвишило тази сума (заявките са били за над 7 млрд. евро) и така в крайна сметка са били продадени по 1.25 млрд. евро от всяка емисия. Постигната доходност за 10-годишните облигации е 0,4%, а за 30-годишните е 1,48%, което се смята за много изгодно. Това са съобщили участници в записването на българските облигации пред „Капитал“.

За увеличаване тавана на дълга с 2 млрд. евро финансовото министерство получи съгласието на парламента. През май тогавашният финансов министър Владислав Горанов съобщи, че ще се чакат по-добри пазарни условия. Той посочи и избраните банки, които да управляват пласирането на новия дълг – Citi, JP Morgan Chase, BNP Paribas и UniCredit.

Според финансови експерти с новия дълг ще бъде покрит бюджетният дефицит, който най-вероятно ще бъде около 3,5 млрд. лв. Остатъкът ще осигури ликвидни буфери за справяне с икономическите последици от пандемията.

Това е първото излизане на България на международните пазари след 2016 г. Страната изглежда в добро финансово здраве и поемането на дълг е по-скоро „за всеки случай“, а не защото е крайно необходимо.

Фискалният резерв е към 10 млрд. лева и въпреки че пандемията удари икономиката и приходите в хазната, до края на юли бюджетът бе на плюс (според прогнозата на МФ едва през август разходите ще превишат приходите – очакваният дефицит е около 190 млн. лева).

Но краят на коронакризата не се вижда и затова е добре държавата да има резерви. Много европейски страни побързаха още през пролетта да вземат заеми, за да си осигурят буфери заради проблемите с COVID-19.