Валери Симеонов: Природни бедствия ще има, без значение кой управлява

0
42
симеонов
Валери Симеонов

Всякакъв опит за упрек е една глупава елементарна политическа агитация, казва той

„Валежи прекомерни ще има, както е имало. Природни бедствия ще има. Няма значение кой управлява – когато има бедствие, то не се съобразява с политическата конюнктура. Всякакъв опит за упрек е една глупава елементарна политическа агитация и акция“, заяви зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов след изслушването на ресорните министри в парламента във връзка с наводненията в страната от последните дни, съобщи Дарикнюз.

„Слава Богу, че имаме дейни министри, хора, които си вършат работата, хора, които обясняват с човешки думи“, беше оценката му.

От БСП обаче изразиха коренно различно мнение.

„Нямаме Цар Калоян, колеги от БСП и ДПС“, припомни на опозицията пък Симеонов.

По думите му дъждовните системи на градовете не са били планирани за толкова много вода, защото преди не е имало толкова много валежи.

Симеонов заговори и за ниската застрахователна култура на българите и апелира да се работи в посока тя да се повиши.

„Какво да направим, че къщата е построена на такова място, където има естествен водосбор при голям валеж и какво да се направи, когато гражданинът не си е платил 100 лева на година да си застрахова къщата? С тази сума всички щети ще бъдат покривани от застраховател, а не от държавата, не от общите данъци. Защото всеки гражданин, който не е потърпевш, може да ни потърси сметка защо покриваме щетите. Трябва да се работи за повишаване на общата застрахователна култура на обществото, която е ниска. Тези истини трябва да се казват, а не природното бедствие да се превръща в повод за политически атаки“, заключи той.

„МОСВ не изпълнява своите ангажименти за превенция от наводнения в настоящата ситуация“, пък бе оценката след изслушването на депутата от ДПС Джевдет Чакъров. Той добави, че отговорите на министъра не са били по същество.

„Работим усилено и в правилната посока по отношение на намаляване риска от бедствия“, отчете и Красимир Ципов от ГЕРБ.

По думите му все по-добре си взаимодействат компетентните органи с цел да бъдат запазени животът и здравето на българските граждани и да бъдат преодолени последствията от бедствията.