Валери Симеонов: Строежът на плаж Алепу е брутално действие

0
52
Строежът в Алепу Снимка: БНР

Не става въпрос за подпорна стена, а за масивен строеж на няколко етажа, смята лидерът на НФСБ. Според проверка на Община Созопол и строителния контрол там се строи съоръжение за укрепване на свлачище

Строежът на плаж Алепу е брутално действие, не става въпрос за подпорна стена, а за масивен строеж на няколко етажа, коментира пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Малко по-рано днес ДНСК определи, че четириетажното бетонно съоръжение на Алепу не е сграда, а стена.

„Няма как да ми е положително мнението като човек, който е от този избирателен район. Това е едно брутално действие, което цели да заблуди обществото, че е подпорна стена. Много добре познавам това място, там никога не е имало свлачище. Самото разрешение е нарушение на Закона за устройство на територията. Който го е издал, може би трябва да бъде разследван“, предупреди Симеонов.

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски комплекс.

Регионалната дирекция в Бургас извърши спешната проверка по нареждане на Националната дирекция за строителен контрол.

Строежът, който прилича на 4-етажна сграда, на метри от плажната ивица, всъщност е подпорна стена, която държи земните пластове зад нея, каза директорът на строителното ведомство инж. Милен Ненчев.

„Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж. И само по себе си това представлява укрепително съоръжение“, обясни той.

Хотелският комплекс, който е вторият етап от проекта „Алепу вилидж“, ще бъде изграден пред издигнатата вeче стоманобетонна конструкция, каза още Милен Ненчев.„Вторият етап се разпростира и по местоположение се намира в източна посока от изграденото вече съоръжение, като терасовидно или стъпаловидно намалява своята етажност и в най-ниската си част е с едноетажна височина“, допълни той.

В момента строителството е спряно, обектът е ограден, а пред него на плажната ивица са наредени чадъри.

От строителната камара в Бургас заявиха пред БНР, че е напълно възможно обектът да се използва и като сграда. Иначе имало различни технологии за укрепване на свлачища, а тази била с използването на контрафорси и стоманобетонни кубове. В момента обектът е ограден и обезопасен, навсякъде са поставени предупредителни табели, а районът постоянно се почиства.

Техническият ръководител Симеон Тодоров обясни пред БНР, че свличанията на земна маса продължават и поясни на какъв етап е строителството: „Според указателната табела укрепваме свлачището – първи етап. Извършваме строително-монтажни работи. Връзваме армировка, сглобяваме кофраж. Не мога да кажа дали после ще се ползва за жилищна сграда или не. Укрепването трябва да приключи максимално бързо. За втория етап не съм виждал нито проект, нито идея, нито работен, нито никакъв“.

Сигналът до контролните органи беше изпратен от природозащитна организация, а снимки на обекта се разпространяват в социалните мрежи.