ВМРО: Промените „на парче“ в НК няма да спрат тежките престъпления в България

0
20
Снимка: архив

Позицията е по повод исканите законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетните, извършили убийства

Промените „на парче“ в Наказателния кодекс (НК) след поредното брутално изнасилване и убийство са кризисни и няма да се промени общата картина на криминогенната карта на България. Това се казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение, която идва в отговор на исканите законодателни промени, касаещи наказанията на непълнолетни лица, извършили особено тежки престъпления, предложени от ГЕРБ.

От партията дават за примери тежките убийства, станали през последните няколко години – на Кристин от Сотиря, Андрея от Галиче, Виктория от Русе, Вероника от Велико Търново и други.

„Да не подценяваме побоищата във Войводиново и Габрово, нападенията над горски из страната, на полицаи и др. Социалното изключване на цели групи от хора е процес, който се задълбочава в последните десетилетия. С ясното съзнание, че маргинализацията и жертвите на маргиналите нямат етнос и цвят на кожата, няма как да подминем факта, че оскотяването в махалите се превърна в един от основните източници на престъпност. Причините за това са много и разнопосочни. Основната обаче си остава липсата на реална и адекватна интеграция на тези хора. Именно днес вече е очевидно, повече от всякога, че замитаните под килима социални недъзи на обществото започват да водят до отказ на целия организъм“, отбелязват още в декларацията си.

От ВМРО са категорични, че единственият път към интеграция на несоциализираните маси е през цялостна държавна политика.

Такава беше изработена и предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов още миналата година, отбелязват още от ВМРО. Тя мина през обществено обсъждане и беше внесена в Министерскиs съвет през юли. Представена е и на заседание на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси.

От ВМРО предлагат въвеждане на серия от административни наказания: безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториална структура на МВР; ,азширяване на обхвата на неизбежната отбрана; ,егламентиране на създаването на доброволни отряди с цел охрана на обществения ред и особено защитата на живота и имуществото на лицата, живеещи в по-малки населени места и др.