ВМРО сезира ВАС за вицепрезидента на Панов: Моасе не е живяла в България през последните 5 г.

0
189
Мария Касимова-Моасе

Настоява за отмяна на регистрацията й от ЦИК

ВМРО внесе жалба до Върховния административен съд с настояване да отмени решение на ЦИК за регистрацията на кандидатката за вицепрезидент на Лозан Панов. Причината е неизпълнение на едно от конституционните условия за регистрация на Мария Хиндова Касимова-Моасе, а именно, че не е живяла в България през последните 5 години, информират от партията.

Според тълкувателно решение на Конституционния съд „български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора.

ВМРО били провокирани да се обърнат към ВАС от интервюта Касимова-Моасе, в които пред национални медии твърди, че от 2015 г. не живее в България.

„И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от върховния закон“, казват ВМРО и прилагат интервюта на кандидат-вицепрезидента.