Водачите на протеста никога не са имали потенциал за алтернатива

0
191
Отровното трио

Анализът е по повод коментар на аниматора Тео Ушев: „БСП били съставили „кабинет в сянка“. Още отсега с удоволствие ще им кажа #оставка мутри!“

Огнян Минчев

Огнян Минчев, фейсбук

Това изказване изчерпателно представя задънената улица на политическото съперничество в България от последните месеци.

Аз бях един от хората, които си навлякоха лавина от омраза и подигравки заради това, че поставиха подкрепата си за обществените протести в зависимост от техния потенциал да излъчат алтернатива – а не просто да премахнат статукво. Кой ли не се изреди да ме поучава, че един протест е само „против“, че съм платен защитник на властта след като задавам въпроса „какво следва после“.

Днес по-интелигентните привърженици на протеста като г-н Ушев започват да осъзнават същността на тази дилема. Настоящото властово статукво ще си отиде – преди следващите редовни избори или заедно с тях – но процесът на промяна изисква смяната по върховете на властта да бъде подготвена – включително чрез целенасочено приложение на гражданската енергия, изляла се в протеста.

За съжаление, лидерите на протеста много добре разбират тази дилема от ден първи, но не желаят нито да я признаят, нито да я припознаят като своя отговорност. Тяхната цел е да дойдат на власт – в какъвто и да е формат. Истинското им желание е да дойдат на власт преди, а не след избори. Нали знаете кои искат на всяка цена да дойдат на власт преди избори – за да могат да „насочват“ трудещите се как да гласуват на самите избори… За добро или за лошо, вече не са тези времена, в които подобни мераци е лесно да бъдат удовлетворени.

Но проблемът си остава – напуснала преди или след избори, настоящата властова конфигурация трябва да бъде заменена. За предпочитане с нещо по-добро. Но ние сега протестираме – после ще му мислим. Е, измислено е. БСП вече има „кабинет в сянка“.

Не ви харесва? Така ли? А вие какво очаквахте? Кой да дойде на власт след края на сегашното управление? Не сте подготвили алтернатива. Лидерите ви четвърти месец замерват „филанкишията“ с яйца. За да бъдат погледите ви вперени във „филанкишията“ и в цялата съпътстваща го буфонада – а не в простия и очевиден факт, че те нямат, никога не са имали потенциал за алтернатива.

Нека сме наясно – това не означава, че протестът е безсмислен или че е неоправдан. Напротив, гражданският протест има и смисъл, и легитимност. Но за успех може да се пребори единствено, ако прерасне в организирано обществено движение, способно да създава бъдеще – включително политически алтернативи.

президентът
Тео Ушев

Днес на г-н Ушев „кабинетът в сянка“ на БСП не му харесва. Не искам да го разочаровам, но той още нищо не е видял. Предстои да види „кабинета в сянка“ – или вече излязъл на припек – на „Има такъв народ“, на ДПС (който не е задължително да е публично оповестен – може да бъде само неформално нареден и наложен), на Мая Манолова § С-ие…

С риск да си навлека нови ругатни и хейт, ще трябва да повторя: дами и господа, нищо от тези предложения няма да ви хареса. Няма как да ви хареса. Просто защото това са властовите амбиции на хора, които не се интересуват от вашите очаквания, вашите интереси, вашите изисквания. Те ще се заинтересуват само тогава, когато ги принудите да го направят. За тази цел ви е необходим не само протест СРЕЩУ, но и гражданско обединение ЗА една ясна и организирана алтернатива.

Засега – пригответе се да посрещнете старателно прикриваната алтернатива на тези, които 100 дни ви водят през пустинята на илюзиите и евтините трикове. Няма да ви хареса. Дано ви е за урок!