Делян Добрев: Причината за протеста на миньорите днес е липсата на ясна дата за затваряне на въглищните тецове

0
58
оставка
Делян Добрев

Държавата изпусна своя шанс да направи нещо срещу поскъпването на тока, смята бившият енергиен министър

Причината да се стигне до протеста на миньорите днес е в Плана за възстановяване и устойчивост, защото ние виждаме едно пълно информационно затъмнение какво се случва с този план. Това коментира пред БНТ бившият министър на енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ.

Той напомни, че в него е трябвало да бъде вписана дата за затваряне на ТЕЦ-овете на въглища, което обаче не е консултирано със синдикатите и това е резултатът.

Според него провалът на първия служебен кабинет на Радев е бил в това, че не сложил никакъв буфер, за да защити предприятията, въпреки че и той предложил това по време на актуализацията на бюджета.

Според него проблемите са свързани с това, че Европа има политика по затрудняване на производството на електроенергия от въглища – с определени финансови инструменти да се направи колкото се може по-скъпа електроенергията от тези ТЕЦ-ове, с което тя става неконкурентоспособна. „Мисля, че основният проблем не е недоволството на миньорите, а това, че ситуацията в страната ще стане изключително тежка точно заради високите цени на електроенергията. Преди потребителите ще бъдат засегнати предприятията“, смята Добрев. Той е категоричен, че държавата е изпуснала своя шанс да направи нещо по въпроса.

Според него в хазната има пари – 2 млрд. допълнителни средства. Това по думите му обаче се дължало на инфлацията, а не „защото Спецов ги е събрал“. По думите му има инфлация, която води до по-високи допълнителни приходи. Изнасянето на електроенергия не може да се спре и не трябва да се спира, това няма и да помогне, категоричен е бившият енергиен министър.