Тома Биков към ПП: Кадровият ви потенциал не е достатъчен и за пет комисии

0
159
Тома Биков Снимка: архив

Ако прилагахме принципите ви, трябваше да имате 0 комисии или да ви хвърлим Комисията по вероизповеданията, заяви депутатът от ГЕРБ

Кадровият ви потенциал не е достатъчен и за пет комисии, коментира от трибуната на парламента Тома Биков – депутат от ГЕРБ, по повод пропорционалния принцип на разпределение на комисиите в парламента. Той подчерта, че договорената пропорция трябва да бъде запазена, независимо от това дали има управляващо мнозинство, пише Tribune.

„Ако прилагахме принципите на ПП, трябваше да имате 0 комисии или да ви хвърлим Комисията по вероизповеданията. Вие увеличихте комисиите на 24, за да можете да си разпределите пагоните и всички да сте председатели на комисии. Твърдим, че трябва да имаме седем комисии“, обърна се депутатът от ГЕРБ към колегите си от ПП.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова беше още по-конкретна, като допълни, че хората на Кирил Петков и Асен Василев в парламента не разбират какво означава нито политически консенсус, нито договорка между председатели на парламентарни групи, нито спазване на някакъв ангажимент, нито джентълменско спораумение.

„В 47-ото НС ни го демонстрираха. Тогава опозицията беше ясна – ГЕРБ, „Възраждане“, ДПС. Тези три парламентарни групи в 47-ото Народно събрание не получиха председателството на нито една комисия, защото тези хора се държат като диктататори и самодръжци на цялата власт. Сега избрахме подход, когато имаме силата на първата политическа сила – да водим разговори и да търсим консенсус. Те си мислят, че са овластени от българския народ еднолично да управляват държавата. Постъпваха грозно с коалиционните си партньори, затова и те им свалиха правителството. Затова другите им коалиционни партньори от БСП им казаха, че са им откраднали предизборната програма“, припомни Атанасова.

Искрен Митев от ПП отговори, че формацията му прави само принципни договорки.

„Обсъждаме разпределения и трябва да се придържаме към този диалогизъм. Точно затова предлагам да се придържаме към тези принципни договорки. Ясно беше казано, че ще има пропорционалност и комисиите ще бъдат разпределени по този начин. Впоследствие, ако има мнозинство, тези комисии ще бъдат преразпределени. Това беше предложено точно от г-жа Атанасова“, отбеляза Митев.

Асен Василев подчерта от своя страна, че не разбира за какво се разпалва спор. По думите му ГЕРБ имат различно мнение сутрин, на обяд и вечер.

„Форсирайте мнозинство и вземете всички комисии, ние ще сме опозиция. Няма да формираме мнозинство, не разбрахте ли“, ядоса се лидерът на ПП и напомни, че формацията му за разлика от ГЕРБ не си сменя мнението всеки ден.

„Така правят умните хора, те умеят да си сменят мнението“, контрира го депутатът от ГЕРБ Даниел Митов. Той поиска, когато се избират председатели на комисии между различните парламентарни групи в Народното събрание, да се запази пропорционалният принцип.