Генсекът на ЕНП към Борисов: Уважаваме протестиращите, но редовните избори през март да определят кой ще управлява

0
102
Снимка: архив

Премиерът и Антонио Лопес разговаряха в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов се срещна в Брюксел с генералния секретар на Европейската народна партия /ЕНП/ Антонио Лопес, с когото обсъдиха коронавирусната заплаха. „Европа показа, че може да бъде единна и силна, когато е изправена пред невиждана в историята заплаха. Няма да е преувеличено ако кажем, че именно правителствата от ЕНП имаха ключова роля в изготвянето на спасителния план за ЕС и успешно управляваха пандемията в своите страни. В тази връзка няма как да не ви поздравим за навременните здравни и икономически мерки“, заяви Антонио Лопес.

Той изрази задоволството си от приемането на България в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз. „Няма съмнение, че влизането в ERM II е признание за успешно проведените реформи в страната. Сигурен съм, че ще извървите пътя докрай. Така ще се гарантира не само траен икономически просперитет, но и ще се повиши значително качеството на живот за гражданите“, коментира генералният секретар на ЕНП.

Двамата отчетоха, че докладът на ЕК за България е обективен, а констатираните в него конкретни резултати в борбата с корупцията са добра отправна точка за надграждане на постигнатото. Българският премиер отново подчерта, че страната ще се съобрази с абсолютно всички препоръки както на Европейската комисия за гарантиране на върховенството на закона, така и на Венецианската комисия за завършване на съдебната реформа.

Генералният секретар на ЕНП поздрави председателя на ГЕРБ за убедителната победа на частичните местни избори в България.

„Вижда се, че легитимно избраното българско правителство и управляващо мнозинство се ползват с обществена подкрепа. Разбира се, чуваме и исканията на протестиращите. Ние уважаваме техния глас и смятаме, че редовните парламентарни избори през месец март са най-доброто място да се определи кой ще управлява България в следващите години“, каза Антонио Лопес.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса с намаляването на употребата на въглища в икономиката. Той посочи, че предстои български експерти да изготвят писмо до ЕК, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи (ТЕЦ).

„Подкрепяме борбата с климатичните промени и за опазване на околната среда“, заяви премиерът при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет. „Работим активно с ЕК да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, част от чиято енергетика е на въглища. В България близо 60% от енергията се произвежда от въглища“, припомни той.

Според Борисов националните разчети сочат, че страната ни може да понесе намаление с 40% на замърсяването от въглищата. „Това беше пределът на нашите сили да се справим сами“, уточни Борисов. „Моите политически опоненти говорят как искат да запазят миньорите, мините и ТЕЦ, но доколкото разбрах, в Европейския парламент социалдемократи, десни (извън ГЕРБ), либералите от ДПС, БСП, са гласували за 60% таван“, добави премиерът. „Многократно съм говорил, че искам разговор за бъдещето на ТЕЦ в следващите години. Те отговаряха популистки само, че не трябва да се затварят, а тук в ЕП май са гласували други неща“, добави премиерът.

Той приветства предложението на ЕК за въвеждане на общи правила за оценка на епидемичната обстановка в ЕС. „Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави в ЕС да бъде прозрачно и справедливо. Всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално, посочи премиерът.