Ген. Мутафчийски: ВМА е еталон в здравеопазването, доказахме го и с терапиите за лечение на ковид

0
51
Ген. Венцислав Мутафчийски

Началникът на болницата честити 129-ия рожден ден на лечебното заведение и благодари на колегите си и доброволците

ВМА е еталон в здравеопазването и определя модата в медицинската наука в България. Доказахме и го в настоящата ситуация, въвеждайки най-иновативните терапии за лечение на коронавирусната инфекция. Но всички тези успехи нямаше да бъдат факт без нашите лекари, сестри и санитари, превърнали се в опората и авторитетите, от които хората имат нужда и търсят надежда.

Това написа във фейсбук началникът на военната болница ген. Венцислав Мутафчийски. Поводът – 129 г. от създаването на лечебното заведение.

„Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!” е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни методи и звена, е една от първопричините за днешните успехи на ВМА“, отбелязва ген. Мутафчийски.

„Светът, България и в частност ВМА влязоха във война с невидим враг – дълга, тежка, изпълнена с много неизвестни, с много трудности и за съжаление с много жертви, война, която се оказа стрес тест за силите и издръжливостта на всички нас. Като началник на ВМА съм изключително горд, че в тези времена на безпрецедентни изпитания, колеги, успяхме да останем единни и заедно, изпълнявайки отдадено нашия дълг и призвание спрямо нашите пациенти“, написа ген. Мутафчийски и благодари на своите колеги, както и на изправилите се на първа линия доброволци.

„Думата „пандемия” бе определена за дума на 2020 година в световен мащаб. За нас, за ВМА тази дума е „екипност”, „сплотеност”. Въпреки умората, въпреки напрежението и „изненадите“ на вируса, ВМА и целият й колектив за пореден път са образцовият пример. Пример за отговорност, ангажираност, дисциплина, хуманност и човечност“, се казва в поста на шефа на националния оперативен щаб.