Кирил Ананиев и Херо Мустафа обсъдиха сътрудничество в здравеопазването

0
19
Кирил Ананиев и Херо Мустафа Снимка: Министерство на здравеопазването

Електронното здравеопазване, фармацевтичната индустрия и спешната помощ са сред областите, в които България и САЩ могат да си сътрудничат

Диалогът между България и Съединените американски щати в областта на здравеопазването да бъде изведен на дългосрочно стратегическо ниво. Това обсъдиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и посланикът на САЩ Херо Мустафа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Двамата са констатирали, че до този момент липсва двустранно споразумение в областта на здравеопазването. Електронното здравеопазване, фармацевтичната индустрия и спешната помощ са сред областите, в които България и САЩ могат да си сътрудничат, е станало ясно още по време на срещата, като посланик Херо Мустафа е посочила, че в областта на електронното здравеопазване американската страна е готова да окаже всякакъв вид подкрепа. По думите й американските компании проявяват интерес към програми за ранна превенция на ХИВ, хепатит и туберкулоза, терапии за онкологични заболявания и други области на здравеопазването.

Посланик Херо Мустафа е поздравила министър Ананиев за първия успешно реализиран централизиран електронен търг за покупка на лекарства, който МЗ е провел през миналия месец. Тя е отправила покана към Кирил Ананиев да участва в Глобалния форум за електронно здравеопазване, който ще се състои в САЩ.

Здравният министър и посланик Херо Мустафа са се договорили също така повече български водещи експерти да бъдат включени в различни американски програми в сферата на здравеопазването.