Ананиев: Това е първото правителство, което прави бюджетното планиране само за 3 месеца и без програма

0
312
Кирил Ананиев

В бюджета няма предвидени основни реформи в главни публични сектори като здравеопазване, образование, пенсии, коментира депутатът от ГЕРБ

Това е първото българско правителство, което прави промяна в технологията на бюджетното планиране, заяви за БНР Кирил Ананиев, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание.

„Ние преминахме към тримесечно представяне на държавния бюджет, бюджета на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Миналата седмица приехме бюджета за първите три месеца на годината. Финансовият министър подготви проектния бюджет, който ще работи до края на второто тримесечие“, обясни Ананиев.

„Очакваме през юни актуализираният бюджет на новото правителство, като дълбоко се надяваме да няма и втора актуализация или четвъртото тримесечие да има нов бюджет“, допълни той.

Бившият финансов министър допълни още, че ако всяка една промяна минава през Народното събрание, ще се затрудни оперативното управление на бюджета.

Това е и първото българско правителство, което прави бюджет без представена и приета управленска програма. В бюджета няма предвидени основни реформи в главни публични сектори като здравеопазване, образование, пенсии“, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Ананиев допълни още, че единственото, което се знае, са за 200 милиона, които са предвидени за съкращение на служители или така наречената от правителството на Петков – оптимизация.

„Двете служебни правителства на президента Радев и редовното правителство не предприеха никакви мерки за овладяване на инфлацията, цените на енергоносителите, които пък дадоха отражение на цените на почти всички стоки и услуги“, категоричен е Ананиев.