ГЕРБ бие БСП с 5% разлика, сочи проучване на „Сова Харис“

Засега нито една от водещите политически партии не поражда достатъчно доверие, за да предизвика вълна от промени, сочат данните на социолозите

0
130
герб
ГЕРБ продължава да води на БСП с над 2%

Същото е съотношението между Бойко Борисов и Корнелия Нинова

Национално представително изследване, проведено от „Сова Харис”, показват високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата.

Нагласите на симпатизантите на социалистическата партия са като непосредствено преди предстоящи парламентарни избори. С твърдата си политическа линия обаче БСП провокира привържениците на ГЕРБ, показват данните на социолозите. Според тях мобилизацията сред симпатизантите на ГЕРБ също е висока и съотношението на силите от последните парламентарни избори се запазва.

Тези, които одобряват ГЕРБ, са около 31% от гласоподавателите при 26% одобрение за БСП. Тези, които смятат, че следващо парламентарно мнозинство трябва да състави ГЕРБ, са 31% срещу 27% – че това трябва да направи БСП.

32% от анкетираните имат доверие на лидера на управляващите Бойко Борисов, а тези, които имат доверие на лидера на опозицията Корнелия Нинова, са 26%. 24% имат готовност да гласуват за ГЕРБ, а за Левицата – 20%. При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия, смятат анализаторите. Засега нито една от водещите политически партии не поражда достатъчно доверие, за да предизвика вълна от промени, посочват още от „Сова Харис”.