ГЕРБ и патриотите внесоха законови промени, за да могат да гласуват карантинираните

0
48
Даниела Дариткова и Искрен Веселинов Кадър: Нова тв

ЦИК ще избира по какъв начин ще става това – дали с подвижни урни или в специални секции

С коалиционните ни партньори внесохме промени, даващи възможност на лицата под карантина да упражнят правото си на глас. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на брифинг в Народното събрание.

В проекта ГЕРБ и ОП оставят правото на ЦИК да избере по какъв точно начин ще става това – дали с подвижни урни или в специални секции. А при вземането на решението те трябва да се консултират със здравните власти и съответните щабове, сформирани за борбата с епидемията от коронавирус.

„Целта е лицата под карантина да упражнят правото си на глас. Затова ЦИК ще изработи правила как ще гласуват – с подвижна урна или специални секции. Трябва да се гарантира здравната сигурност на българските избиратели. ЦИК ще осигури средства за индивидуална защита на членовете на СИК“, обясни Дариткова.

Тя поясни, че ГЕРБ са се поучили от ситуацията на избори в пандемия в останалите страни. „Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност“, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Част от другите предложения са гражданите с изтекли лични документи да могат да се идентифицират с тях пред СИК, за да се избегне струпване.