ГЕРБ към БСП: Участвате в сценарий на престъпната група на Божков

0
42
парламент
Снимка: архив

Социалистите осъдиха нападението над парламента

БСП волно или неволно съучаства в сценарий на организирана престъпна група. Това каза народният представител ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на група.

По думите му червените участват в сценарий, организиран от Васил Божков. При тези му думи червените депутати скочиха и започнаха да крещят в пленарната зала „оставка“.

„Наричам организирана престъпна група групата на Божков. Тя цели да си върне България. Това го казва Божков в Дубай. Ако вие сте решили да участвате в това нещо, правите голяма политическа грешка“, уточни още Биков.

Още първите думи на Биков предизвикаха мощното недоволство на червените, а някои соцдепутати обградиха трибуната, а председателката Цвета Караянчева направи забележка на Биков.

Депутатът от ГЕРБ настоя, че президентът носи отговорност за „лумпените“, които атакуваха сградата на парламента.

„Политическа отговорност трябва да носи онзи, който каза „Ще ви изметем“. Който каза, че съдбата на народа ще се кове на площада. Който размахваше юмрук пред президентството. И който в продължение на 4 години сее омраза, а от 3 дни го няма никакъв“, скочи Биков.

„Можете да се окажете в сценарий, който не е сценарий на част от вас. Убеден съм, че в тази зала и в БСП има хора, които не си дават сметка в какво могат да бъдат вкарани. Отново повтарям – от Васил Божков. Предупреждавахме от няколко седмици – не превръщайте един криминален казус в политически, защото той не е такъв. Това е криминален казус. Ако искате да правите революцията – революцията представлява това, което се случи вчера към 23.00 ч. Това е лицето на революцията – онези бандити, които бяха дошли вчера, за да правят провокации, за да влизат в парламента. Нямат нищо с хората, които са отишли да си изразят позицията и да обявят, че не са доволни от едно или друго нещо“, посочи още депутатът от ГЕРБ.

БСП отрече да има общо с безредиците и насилието около Партийния дом и настоя за избори, за да бъде промяната осъществена по демократичен начин.

„Осъждаме нападението над парламента и няма как да не го осъждаме. Във всяка една такава социална ситуация има всякакви хора, всякакви интереси, но те не могат да бъдат клеймо върху справедливия нормален ход на българските граждани.

Съветът от нас към вас днес – от препатили към малко патили или непатили. Стъпете върху конституцията, върху парламентарната република, да проведем честни избори, нека народът да си каже“, призова Валери Жаблянов в декларация от трибуната.

Жаблянов подчерта, че причините за протестите у нас са социални и икономически, както и нарушена справедливост в обществото, каквито са и по целия свят.

„Това отвън е бунт с много голям емоционален и социален заряд. Ако тук има мафия и Божков е в Дубай, какво има в другите европейски държави? Тяхната мафия ли изкарва хората?“, попита риторично соцдепутатът.

„Истината е социалистическа, извинявам се, ако не ви звучи добре. БСП няма да посегне върху собствената си държава, ние сме партия на закона и конституцията“, заяви още Жаблянов.

„Да отстояваме съвместно демокрацията и да пазим българската държава. Да проведем избори, защото вашето време изтече“, призова ГЕРБ бившият зам.-председател на НС.