ГЕРБ няма да инициира отстраняване на президента

0
33
свидетелство
Томислав Дончев

Решението взе изпълнителната комисия, а мотивът е – да няма разделение в обществото

ГЕРБ заяви, че не желае предсрочното отстраняване от поста му на държавния глава Румен Радев и затова няма да пристъпва към процедура на импийчмънт, нито пък ще подкрепя такава, ако някой друг я подеме.

Това решение взе изпълнителната комисия на управляващата партия с аргумента, че не желае да засилва разделението в обществото.

„Взехме категоричното решение ние като партия и група да не инициираме и да не подкрепяме процедура по импийчмънт. Ние не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда от нормално работещи институции. Ние не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне и не желаем да допринасяме за разделението в обществото“, заяви от името на партийното ръководство вицепремиерът Томислав Дончев.

Той коментира, че позицията на депутата Георги Марков е дошла преди днешното решение на партийното ръководство на ГЕРБ. В декларация в сряда Марков анонсира, че управляващите може да поискат импийчмънт на Румен Радев, но едва след като излезе решението на Конституционния съд по питането на главния прокурор Иван Гешев за границите на имунитета му.

„Ние сме демократична партия“, каза Дончев по повод мнението на бившия конституционен съдия. „Това решение е на база данните, фактите, които има към момента“, каза вицепремиерът за новата позиция на управляващите.

„Основният мотив е политически. Разделянето на хората, създаването на разделителните линии между тях е лесно, само че това не е политика“, добави той.

По повод обръщението на президента Томислав Дончев коментира, че всеки български гражданин има право да изразява гражданска или политическа позиция, но без да пречи на другите хора и да не нарушава законите. Дончев обаче е категоричен, че от заявката, че оттегля политическото си доверие от правителството, не произтичат последствия. „От гледна точка на институционално въздействие ефектът е нулев“, припомни Дончев.

Шефката на депутатите от ГЕРБ пък изказа възмущение от твърдения на соцлидерката Корнелия Нинова, че от управляващата партия са я канили за коалиция.

„През тази седмица бяхме свидетели на постове във фейсбук на Корнелия Нинова, която направи воаяж в Брюксел и отрази своето посещение там, в което тя твърди, че ни е отказала нещо, което ние не сме предлагали. Ние не сме предлагали на БСП коалиция, имаме такова решение на конгрес на партията. Нашите колеги от БСП продължават да следват своята политика чрез внушения и мантри спрямо хората“, упрекна Дариткова.

„Войната между институциите не беше по наша инициатива, но нямаше как да не отговорим на предизвикателството“, обясни и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

По думите й такава война не е от полза на никого – нито на гражданите, нито на обществото и партиите.