Десислава Атанасова: Качеството на работата на правителството е незадоволително

0
59
Десислава Атанасова Снимка: 24 часа

ГЕРБ ще иска изслушване на министри и тогава ще решава за излизане от „сглобката“

„Продължаваме своето заседание. Тепърва започваме с детайлен анализ не само на изборните резултати и това ще продължи и утре, когато ще заседава Изпълнителната комисия на ГЕРБ“, каза председателката на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която излезе от съвещанието на партията на Бойко Борисов, за да внесе яснота достигнали ли са до някакво решение по въпроса за бъдещето на сглобката и ще я напуснат. Тя поясни, че вероятно още часове ще разискват темата.

„Утре ще бъдем в пленарна зала, защото сме отговорни политици. Има законодателна част, която не търпи отлагане. Ветото върху Закона за енергетиката е в седмичната програма, то трябва да се разгледа. Има и други теми, които са включени в дневния ред на парламента. Не се държим детински, осъзнаваме своята отговорност, но считаме, че и нашите колеги в некоалицията трябва да постъпват по същия начин“, каза Десислава Атанасова.

Искаме единна позиция по няколко теми – подкрепата, която дадохме за правителството, се основаваше на управленската и законодателната програма. В момента сме се съсредоточили в това дали се изпълняват всички записани ангажименти“, коментира Десислава Атанасова.

„Има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните приоритети в управленската програма. В следващите седмици председателите на комисиите в парламента ще поканят съответните министри и там, където има забавяне, ще потърсим отговори защо се случва това“, обясни тя.

„Ако има тема в групата – това не е дали ще има коалиционно споразумение, или поведението на некоалиционния ни партньор по време на изборите. Ако има тема в парламентарната група, това е как работи правителството и доколко прави нещо. Ако има тема, която ни вълнува, това е качеството на работа на правителството, което в аванс ще ви кажа, е незадоволително“, обясни Томислав Дончев.

„Анализът показва драстично неизпълнение на приоритетите. Въпросът е има ли шанс това правителство да работи по-добре“, каза още той.

В събота ще заседава и Националното съвещание на ГЕРБ.

Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска национално съвещание, на което да се реши дали да продължи подкрепата за правителството. Бойко Борисов настоя за коалиционно споразумение с водещи приоритети, за да се гарантира по-стабилното бъдеще на управляващата „сглобка“.