Икономистът Лъчезар Богданов: 130 000 ще останат без работа

0
27
Лъчезар Богданов

Ще има голям шок в икономиката следващите месеци и не всички бизнеси ще се възстановят бързо, смята той

От разчетите на Министерството на финансите се очаква безработните да се увеличат с около 100-130 хил. души. Това е доста сериозен шок и дори да махнем някои от ограничителните мерки, икономиката няма да се възстанови веднага. Това заяви икономистът Лъчезар Богданов в ефира на БНТ.

„Очаква се голям шок в икономиката, който ще означава по-малко инвестиции, по-малко заетост. Макар че все още не се е усетило, то вероятно ще се случи в следващите месеци. Това ще означава по-малко приходи от данъци и осигуровки, включително ДДС. Вероятно хората пътуват по-малко, следователно ще има и по-малко приходи от акцизи върху горивата“, заяви Богданов.

Успоредно с това се планират повече разходи, посочи още икономистът. „Както разбираме, разходите за медицински и други консумативи се пренасочват от други пера, т.е. разходи, които не са толкова важни, остават на втори план. Тази мярка „60/40“ също ще изисква допълнителни средства“, добавя той.

Богданов обясни, че все още имаме работеща икономика и не всичко е в застой. Имаме потребление на електроенергия, услуги, експортно ориентирани компании, които продължават да работят макар и в неголям обем. „Икономиката не е спряла, но със сигурност има свиване. В определени бизнеси ще има съкращаване на заетостта, мярката „60/40“ има за цел да смекчи този удар – да имаме нещо като мост за момента, в който започне да се възстановява икономиката“, коментира той.

Колкото до финансирането на посочения като очакван от Министерството на финансите дефицит, Богданов смята, че трябва да се финансира чрез комбинация от резервите – това, което е спестено, и чрез взимането на нов дълг, защото в такава ситуация да разчиташ само на собствен резерв и да го изхарчиш, точно когато настъпи някакъв по-тежък етап от кризата, е опасно.

„Дори да махнем някои от ограничителните мерки, икономиката няма да тръгне веднага. Това, за което трябва да мислим, е как икономиката може да се рестартира максимално бързо. Идеята е да се съхранят конкурентоспособни предприятия, устойчиви бизнесотношения, защото в момента, в който всички изпаднат в шок и паника, развалят се бизнесотношения и договори, очевидно това ще означава, че отношенията много бавно ще се възстановят“, коментира Богданов.

Според него има бизнеси, които ще се възстановят буквално на следващия ден след сваляне на ограничителните мерки като кафенета и заведения, но за някои бизнеси няма да стигне едно тримесечие за целта.

„Ясно е, че ще има някаква щета, имаме глобална криза. Автомобилните заводи са затворени в цяла Европа. Няма как държавата да покрие изцяло негативните следствия от кризата, тя не гарантира застраховка на бизнеса и всеки ще понесе по някакъв начин кризата“, завърши той.