Денков няма против новият кабинет да е с мандат на ГЕРБ, но ще се съобрази с ПП-ДБ

0
28
Министерският съвет

„Освен Хинков и други министри казвали „тежко е“, но никой не е декларирал, че иска да се оттегли“, добави премиерът

„Разговорите по същество за ротоцията ще започнат днес, но ще започнат с принципите, по които ще бъде осъществена ротацията. Един е подходът, при който някой може да иска да се смени половината кабинет, съвсем друг е подходът, който аз смятам за правилен. А той е да се сменя само там, където има действително сериозна необходимост“. Това каза пред журналисти премиерът Николай Денков във връзка с ротацията на министри през месец март.

По думите му дискусията ще бъде първо между него и Мария Габриел:

„Искам да благодаря на Бойко Борисов, че публично изрази тази теза. Първо с нея да намерим консенсум и да убедим ръководителите на партиите, от които очакват подкрепа и да ги убедят, че това е най-правилният подход. Отсега казва, че следващите дни от мен за имена на министри, които да се сменят, няма да чуете. Този разговор трябва първо да се състои вътрешно“, подчерта Денков.

Той поясни, че няма против да е с мандат на ГЕРБ. „Това е технически въпрос. Ако моята ПГ има съображения, ще ги чуя и вероятно те ще са по-важни от моите“, побърза да добави той.

„Важното е да запазим екипната работа на кабинета. Ако някой министър заживее с мисълта, че е на този или онзи. Най-тежките задачи са такива, които изискват координация между министерствата“.

По темата с неизпратените покани, гафа на Богоявление и исканата оставка на министър Тагарев, премиерът заяви: „Абсолютно несериозно е това, че някой чиновник, който си каза, че е сбъркал, да бъде основание за смяна на министър, който изпълнява толкова важни за държавата функции. По отношение на министър Хинков – този както и други случай показва на какъв натиск са подложени министрите. Те са атакуани понякога без основание. Хинков свърши много работи, имаше забавяне с детската болница, но трябваше да се направи концепция и от каква нужда има тази болница. Има 7 месеца за 3 документа“, поясни министър -председателят. Той прехвърли въпроса към ГЕРБ за евентуалното място на вицепремиер след ротацията на Асен Василев

„Идеята Асен Василев да е втори вицепремиер дойде от ГЕРБ. Аз съм казвал, че това е възможен вариант. Но аз не искам да се стартират разговорите с промяна на първоначалния вариант, защото това може да извади разговорите от строй“, уточни той.

„Освен Хинков и други министри казвали „тежко е“, но никой не е декларирал, че иска да се оттегли“, добави Денков.

Разговорите за имена в регулаторите не са започнали, защото там трябва да се реши подходът.

Министър-председателят беше категоричен, че България няма участие в ударите на САЩ по хутите в Йемен. Никога не е обсъждано да се пращат войски или кораби. „Няма как да участваме в нещо подобно без решение на парламента“, заяви той.

Премиерът заяви, че не го интересува дали правителството ще изкара цял мандат. Важно било да си изпълнят програмата за 2024 г. и на нейна база да подготвят нова за периода 25-25 г. Кой ще го изпълнява, ще видим, добави Денков.