ГЕРБ за властта: Правителство на некадърността, авантюризма и беззаконието

0
113
Тома Биков Снимка: архив

Опозицията поиска оставката на кабинета, разпускането на парламента и нови избори

Оставка на правителството, разпускане на парламента и насрочването на нови избори, поиска ПГ на ГЕРБ.

В декларация от името на групата Тома Биков призна, че опозицията си дава сметка за рисковете, които стоят за този ход, но в същото време според ГЕРБ „правителството на некадърността, авантюризма и беззаконието представлява далеч по- голям риск“.

„Вече 100 дни управлява това правителство, а този период е достатъчен, за да се очертаят тенденциите, които задава едно управление. Последните 100 дни бяха период на безвремие, невъзможност за вземането на адекватни решения, а оттам и на задълбочаването на поредицата кризи“, скочи Биков.

Според него най-съществената криза е политическата.

„Вместо да положи усилия за консолидиране на политическата система и обществото в отговор на предизвикателствата, пред които е изправена страната, МС ясно показва, че не е в състояние да обедини дори управляващото мнозинство. Разделителните линии в обществото бяха задълбочени, а с всеки изминал ден разломите в коалицията стават все по-видими“, каза депутатът от ГЕРБ.

По думите му причината за това е, че за тези 100 дни партиите в управляващото мнозинство не са успели да разработят механизми за взимане на решение и носене на отговорност.

„Инстинктът за разрушаване се превърна в основно политическо основание за съществуването на коалицията. Българите станаха по-бедни, страната беше лишена от перспективата за развитие, а обещанията за съдебна реформа затънаха в блатото на некомпетентността и безидейността“, каза Биков.

Според него приемането на държавния бюджет е закъсняло и не е отразило предизвикателствата пред страната.

„Няма експерт, който да потвърди прогнозата на Асен Василев за растеж и инфлация. Василев не е в състояние да прогнозира икономически тенденции и това поставя държавата и домакинствата в състояние на несигурност. Управлението и най-вече Василев носят пряка отговорност за финансовата криза, която беше предизвикана от скока на енергоносителите. Днес сме свидетели на най-тежката инфлационна буря след 1997 г.“, каза той.

Биков смята,че политическата криза, насочването на енергията към реваншизъм и политически репресии, са отслабили позициите на България в световен план.

„Приоритетът на коалицията не е защита на националния интерес, а съхраняването на вътрешнокоалиционни баланси. Приоритетите на управляващите са свързани с кадровото овладяване на секторите, а управленската програма още е тайна“, обвини той.

„Днес България е по-слаба, по-бедна и по-разединена, отколкото беше преди 100 дни, и отговорността е на управляващите. Тяхно беше решението да излъчат за премиер човек, който не просто е лишен от опит и политически качества, но вече е и все по- видно, че няма потенциал да придобие такива. Почти всечи ден от мандата на управлението е белязан от международни и вътрешнополитически гафове на неговия премиер и заради това днешният политически живот изглежда като Кирил Петков – объркан, неспасяем и безнадежден“, посочи Биков от името на ГЕРБ.