Кирил Петков: С ГЕРБ говорим само за обща законодателна програма. В момента

0
54
Кирил Петков Снимка: архив

Съпредседателят на ПП смекчи тона и заговори за споделяне на отговорност с ГЕРБ

Надявам се да бъде направена следващата стъпка с излъчване на работните групи от нас и от ГЕРБ, за да видим заложената като основа законодателна програма, за да видим дали този вариант с ротационното председателство на НС може да сработи с реален смисъл.

Това заяви пред БНТ съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков след края на днешното заседание на НС.

Той допълни, че този път е важно законодателната програма да е водеща, а още 2-3 дни за изработването й си заслужават.

В момента говорим единствено за обща законодателна програма – така Петков отговори дали може да се намери съгласие за правителство.

По-рано пред БТВ Петков демонстрира смекчаване на тона по отношение на ГЕРБ-СДС и говори за поделяне на отговорности, решаване на реални проблеми и нуждата от редовно правителство.

„Трябва да имаме кабинет, който да има политическа подкрепа, всичко друго е мираж.“

„С Демократична България имаме абсолютен синхрон и сходство в това, което правим. Много се радвам, че нашата група заработи като един отбор“, каза Петков.

На въпрос как ще коментира думите на Христо Иванов, които са открито заявяване, че трябва да се работи с ГЕРБ, като такъв диалог е единственият начин за излизане от кризата, Кирил Петков заяви: „Трябва да започнем да решаваме реалните проблеми, въпреки че имаме сериозни различия във виждания между политическите партии. Не можем да мислим в традиционните рамки. Трябва да мислим с ясни, малки стъпки напред – за равнопоставеност. И най-важното е приоритетите, които са важни за България, да бъдат извадени напред. Никой не ни е избрал само за да седим и да се формираме в различни мнозинства. Или решаваме тези въпроси, или ги изпускаме. Аз не мога да си представя как ще изгубим милиарди от ПВУ-то или ще останем отделени от Румъния за Шенген. Два са законите, които сложихме на масата като част от първите законодателни инициативи, които трябва да се случат – единият е за домашното насилие, а другият е за природата – законопроект, който също не видя бял ден в предишното Народно събрание“, заяви той.