Тошко Йорданов: Цените на газа са скъпи заради Асен Василев, той и Петков са вредни

0
119
Тошко Йорданов

Хората и бизнесът да отидат при тях да питат. Нямаше да има посредници, нямаше да се търсят слотове за едни митични доставки, каза зам.-председателят на ИТН

„Можеше и да не се стига дотук, защото, когато България реши като лоялен партньор на ЕС да спазва санкциите, това беше правилно. След това обаче се оказа, че има механизъм, по който държави от ЕС като Германия, Италия или Гърция, намериха вариант, без да нарушават санкциите, да продължат да работят с „Газпром” и да нямат спрени доставки”, посочи Тошко Йорданов – заместник-председател на „Има такъв народ” пред БНТ.

Той поясни, че тогавашният енергиен министър от ИТН е провел няколко разговора с Асен Василев и Кирил Петков България да постъпи по същия начин.

„Проблемът се нарича Асен Василев, който еднолично е спрял това нещо да се случи. Ако България беше минала на същата схема, ние поне до края на тази година щяхме да получаваме газ от „Газпром” по цените, по които е бил договорът”, каза още Йорданов.

„Мълчахме, защото бяхме коалиционни партньори с ПП-тата. Нямаше как да спрем, защото премиер беше Кирил Петков, а финансов министър Асен Василев. Сега, че цената е такава, хората и бизнесът да отидат при тях да питат. Нямаше да има посредници, нямаше да се търсят слотове за едни митични доставки. Положението нямаше да е толкова трагично”, уточни Йорданов.

„Кирил Петков и Асен Василев са вредни. Цените на газа са скъпи заради Асен Василев”, каза той.